GRIMSTAD: — Jeg er kjempefornøyd på alle vis, sier Torolf Kroglund, festivalsjef for Ibsen- og Hamsundagene, som for andre året på rad i tillegg har båret tittelen Sørlandets Litteraturfestival.

— Det er klart, det er bare andre året vi arrangerer med det ambisiøse målet om å være en litteraturfestival. Vi syns det fungerer veldig fint, men vil kanskje vurdere å kutte ned på antall dager neste år. Så lenge innholdet er bra nok, forteller han.

Askildsen var høydepunktet

Festivalen har vært arrangert fra onsdag 6. august til og med søndag 11. august. Stort sett i Grimstad, men også med noen arrangementer i Kristiansand og Arendal. Store navn som Kjell Askildsen, Øystein Lønn, Anneke von der Lippe, Linn Skåber, Leonard Richard og Ketil Bjørnstad har vært innom.

— Høydepunktet mitt var nok å ha Askildsen her på Apotekergaarden onsdag. Jeg traff ham i Lillesand dagen etter, og han var svært blid og fornøyd med det hele. Det gjorde inntrykk. Og så var jo Gard Eidsvolds opplesning av Hamsuns "På gjengrodde stier" fantastisk. Det ble gjort rett der som de originale gjengrodde stiene faktisk er, på Mølleheia. Var vel en 30 til 40 publikummere der, men da var det faktisk fullt.

FORØYD MED OPPMØTE: - Vi hadde 30 programposter i løpet av festivalen, og det var nok i snitt rundt 70 til 80 publikummere på hver av dem. Festivalen hadde rundt 3000 besøkende til sammen. Her i Grimstad kulturhus før Ketil Bjørnstad på torsdag. Foto: Kristin Ellefsen

— Sånn jevnt over ellers, hvordan har publikumsbesøket vært?

— Tallene er ikke helt klare, men jeg har et inntrykk av at det er minst like mange som i fjor og da var det mellom 2500 og 3000 besøkende. I år er vi nok enda nærmere 3000. Vi hadde rundt 30 programposter i løpet av festivalen, og det var nok i snitt rundt 70 til 80 publikummere på hver av dem. Men på Anneke von der Lippes opplesning av Terje Vigen på Kvaløya var det nok 700 publikummere til stede. Det er blitt en tradisjon her borte, og i år var det også fantastisk fint. Diktet blir lest på det stedet som Terje Vigen skal sies å ha sjøsatt båten han rodde til Danmark med.

Målet med festivalen

Da vi spør Kroglund om hva som egentlig er målet med festivalen er han klar på hva de skal være - men nesten like klar på hvordan de ikke skal være.

— Målet er å bli en fullverdig litteraturfestival, med en god totalopplevelse. Det følte jeg vi klarte i år, med både litteratur, teater, kunst og noe musikk. Og så vil vi skape mer innhold og mening i offentligheten. Det offentlige ordskiftet i dag er i ferd med å forsvinne, med mye form og lite innhold. Vi ønsker å tilføre noe nytt her. Og så vil vi ikke være en lanseringsfestival, slik mange andre litteraturfestivaler er. Vi vil ikke være kjøpt og betalt av forlagsbransjen, men heller være en motsats til den kommersielle biten.

- Du har tidligere uttalt at du vil overraske ditt publikum. Har du klart det?

— Ja, det tror jeg. Eller, jeg håper hvert fall at noen av dem som besøkte oss fikk noe annet enn det de forventet. Og at det var noe positivt.

- Er det noe dere vil gjøre annerledes neste år?

— Vi vil gjøre en evaluering nå de nærmeste dagene, men vi vil blant annet vurdere om seks dager er litt for lenge. Så får vi stake ut kursen etter det møtet. Vi er selvfølgelig også avhengig av økonomisk støtte for å kunne fortsette som nå, avslutter han.