Vinnerne kastes i været av konkurrentene. Foto: Mats Johannesen
Multisalen var godt besøkt da bandet The Movers fra Malawi åpnet ballet. Foto: Jan Frantzen

KRISTIANSAND: — Jeg er så glad at jeg ikke vet hva jeg skal si. Men dette er bare begynnelsen, og nå skal det aldri ta slutt. Vi skal rocke hele verden! sier Lindiwe Mavunga, vokalist i bandet Were fra Zimbabwe, etter å ha stukket av med seieren under Imagine-festivalen i Kilden lørdag kveld.

Imagine er en internasjonal variant av UKM, hvor unge talentfulle musikere konkurrerer med hverandre og viser seg fram for et publikum. Den internasjonale finalen ble arrangert for fjerde gang denne helgen og arrangørsted var altså Kilden i Kristiansand.

Vanskelig

Zimbabwe-bandet var i ekstase etter å ha blitt utropt som vinner i konkurranse med åtte andre artister fra henholdsvis Malawi, Kroatia, Norge, Sverige, Kroatia, Belgia, Romania, Slovenia og Frankrike.

Mavunga sier at seieren betyr ekstra mye fordi forholdene for å drive med musikk i hjemlandet er vanskelige.

— Det er ikke lett, for det er mange som ikke aksepterer det vi driver med. En del i familiene våre forstår ikke at vi holder på med dette. Noen av dem sa det var meningsløst å komme hit til Norge. Men nå har vi vist hvor viktig det er, og kanskje vi kan gå foran og være musikalske ambassadører for landet vårt. For jeg elsker musikk og det skal jeg vise hele verden, sier den svært lykkelige vinneren til Fædrelandsvennen.

— Høyt nivå

Juryen besto av fjorårets svenske Imagine-vinner Gustaf, i tillegg til lokale størrelser som Daniel Nordgård, Annbjørg Lien og Morten Martens – og juryformann Matt Clarke fra Jeunesses Musicales, en internasjonal musikkorganisasjon som er blant arrangørene av Imagine. Clark forteller til Fædrelandsvennen at juryens avgjørelse var enstemmig..

— Men det var ikke enkelt, for nivået var høyt. Musikken til Were var imidlertid toppklasse, det samme var opptredenen deres i dag. De var rett og slett best. Og dette er bare starten for dem, sier Clark.

Were får nå muligheten til å spille inn plate og gjøre en europaturné i fem land.

Mange ressurser

Imagine-festivalen har vært to fulle dager med kurs, workshops, studioinnspillinger og konserter i Kristiansand. Prosjektleder Cathrine Sørensen er godt fornøyd med arrangementet.

— Det er høyt nivå på bandene, og mye av dette går ut på det å møte musikere fra andre land for å utveksle musikalske og kulturelle erfaringer, sier hun.

Prosjektleder Cathrine Sørensen. Foto: Jan Frantzen

— Hvorfor har arrangørene lagt Imagine hit til byen?- Ikke alle land har kapasitet til å arrangere noe som dette. Og Kristiansand har etter hvert blitt kjent for å ha mange arrangementer. I tillegg har vi fått Kilden og vi har mange ressurser tilgjengelige, sier hun.

Multisalen var godt besatt under den første delen av Imagine-finalen lørdag, men en del falt av utover kvelden.