Drama

Finland 2009

Regi: Aku Louhimies

Manus: Jari Rantala etter Leena Landers roman

Skuespillere: Samuli Vauramo, Pihla Viitala, Eero Aho

Sensur: 15 år

Egnethet: Ungdom/voksen

Den finske borgerkrigen, 1918. Frontene er de røde sosialistene mot det hvite borgerskapet. Mer enn to tusen kvinner kjemper i regulære kamper på de rødes side. Krigen har vært lang, hard, vond. De hvite er i ferd med på vinne.

Miina Malin, en sterk, våken kvinne, er fører for en liten tropp. De blir en dag beskutt av de hvite. De som ikke drepes av skudd, blir tatt til fange. Først utsettes de for gruppevoldtekt, dagen etter sendes de ut i løp, mens de hvite skyter dem ned som rotter. Miina stuper, men er ikke død. Hun tas til fange igjen. En ung, idealistisk soldat, Aaro Harjula, vil ta henne til en rettferdig rettssak. Det innvilges, motvillig. De to, fange og vokter, drar til nærmeste kommandosentral, et tidligere asyl/sanatorium. Der begynner det virkelige dramaet, mellom soldaten, kvinnen og stedets kommandant, Emil Hallenberg. Han er Gud og Djevel, dommer og bøddel i én skapning.

Det er en film som både viser scener fra en ubarmhjertig krig (hvilken krig er ikke det?), et drama der mennesker fornedres og endres, og et kammerspill mellom tre individer, der selsomme tråder knyttes, foranlediget av løfter, tro, håp og løgner.

Det er en sterk film, der musklene er både verbale og billedmessige. Det verbale skaper endringer, sceneskift, det billedmessige viderefører på et stramt, ofte helt stillferdig, vis, en stramhet som dirrer og ulmer under overflaten. I visse nøkkeløyeblikk brukes det også en rolig symbolikk. Visse scener kan nok ha en foruroligende virkning, eller sjokkere. De tre hovedskuespillerne tolker sine roller med nyansert fasthet.

Regissør Aku Louhimies er født i 1968, han har laget omkring et dusin spillefilmer. Leena Lander er en av Finlands mest markante forfattere, flere av hennes romaner er utgitt på norsk, blant dem boken denne filmen bygger på, betitlet ”Den røde fangen” i oversettelse.