GRIMSTAD: - Vi ønsker å skape en felles møteplass på tvers av land, sier Sølvi Ugland. Hun er prosjektleder for den nordiske forestillingen "Urdarbrunn".

Som en del av scenekunstfestivalen Steinbrudduka, som arrangeres for tredje gang i Fjæreheia, presenteres det nordiske kulturprosjektet "Urdarbrunn". Et musikkteaterstykke bestående av 85 ungdom mellom 13 og 25 år fra både Norge, Island og Danmark.

Oppsetningen er knyttet til Stemmerettsjubileet for kvinner 2013, og det er kvinner i alle ledende nøkkelroller. Både på og bak scenen.

Et estetisk stykke

— Stykket bærer preg av folkemusikk og folkekultur, med både dans, teater og musikk. Det er et veldig estetisk stykke, sier Sofie Martvedt.

TRE KREATIVE KVINNER: Koreograf Silje Nordheim (fv.), prosjektleder Sølvi Ugland og musikalsk leder Sofie Martvedt gleder seg til premiere på Urdarbrønn. Foto: Torstein Øen

Kristiansanderen er musikalsk leder for det hele og har utformet stykke sammen med koreograf Silje Nordheim.

— Vi var på Island i mai, der lagde vi en del av musikken. Så er noe annet blitt til her i Norge. I dag skal vi for første gang sette alle delene sammen, forteller Silje.

Vi møter dem tre dager før premieren. Stykket spilles både 8., 9., og 10. august i Fjæreheia, og er basert på et gammelt sagn. Her følger man ulike kvinner i historiske sitasjoner. I tillegg møter vi vikinger, fantasifigurer og overmytologiske vesener. Ensemblet består av blant annet av dansere, et stort orkester, en egen trommegruppe og kor fra København og Island.

En felles møteplass

— Målet er å synliggjøre hvordan den nordiske kvinnen har hatt det gjennom historien. I stykket synliggjør vi ulike historiske epoker, sier prosjektleder Sølvi Ugland.

Hun har jobbet med prosjektet i halvannet år, og er nå svært spent.

— Vi ønsker å skape en felles møteplass på tvers av land, og der profesjonelle kan møte amatører. Og så er det jo veldig sosialt for ungdommene, smiler hun.

Tre av danserne er Guro Elde Paulsen (20), Elisabeth Oterholt Peersen (20) og Sara Steen Holvik (19). De spiller de mytiske vesenene kalt "Norner" og er tre av stykkets hovedroller.

HOVEDROLLER: Tre av danserne i stykket er (fv.) Guro Elde Paulsen (20), Elisabeth Oterholt Peersen (20) og Sara Steen Holvik (19). De spiller de mytiske vesenene kalt "Norner". Foto: Torstein Øen

— En norne er en slags gudinne, som symboliserer fortiden og fremtiden. Ja, det er vel en slags hovedrolle, innrømmer Sara.

— Våre roller danser bare, men vi er dansere i utgangspunktet da, så det går nok fint, legger Elisabeth til.

— Hvordan fikk dere disse rollene da?

— Vi ble vel egentlig håndplukket av prosjektlederen, smiler danserne og gjør seg klar til første sceneprøve i det store steinbruddet.

Flere forestillinger og workshops

Det er første gangSteinbrudduka blir arrangert med deltagere fra hele Norden. Bak arrangementet står Kastellet Kultursenter i Homborsund som initiativtakere, via et godt samarbeid med Kilden.I løpet av festivalen, som foregår fra 4. til 11. august, kan du også få med deg samiske gjestespill, danseforestillingen BEATNAGA og ulike workshops.

— Dette kommer til å bli veldig tøft. Her samler vi mennesker fra ulike kulturer og miljø for å lage en stor, flott festival, avslutter den ivrige prosjektlederen.