KRISTIANSAND: — Når vi i styret stiller våre plasser til disposisjon, mener jeg det er helt naturlig at også ledelsen i administrasjonen gjør det samme. Ansvaret for den økonomiske situasjonen hviler minst like tungt på dem, mener advokat Per Lykke, styremedlem i Stiftelsen Quartfestivalen.

Han er meget forbauset over at rådmannen ikke krevde Toffen Gunnufsen og Asbjørn Uppstads hode på det samme fatet som styrets hoder snart befinner seg på.

— Slik jeg analyserer situasjonen, ville det vært helt naturlig av rådmannen å kreve også administrasjonsledelsens avgang, sier Lykke.

Han poengterer at synspunktene står for egen regning, og ikke må tilskrives et samlet styre.

— Det hersker ingen tvil om at styret har det overordnede ansvar, og det ansvaret tar vi. Men ærlig talt; det er jo ikke vi som til daglig styrer butikken på Odderøya. Her er det flere som må ta ansvar, sier Lykke.

Historieløst

Fungerende daglig leder Asbjørn Uppstad har vanskelig for å skjønne motivet bak Lykkes utspill.

— Senest på styremøtet tirsdag kveld fikk jeg kjempeskryt av styret for den jobben jeg har gjort i det siste. Men for all del, den dagen et samlet styre ikke ønsker mine tjenester lenger, ja, da drar jeg selvsagt, sier Asbjørn Uppstad.

Per Lykke mener videre det er både historieløst og urettferdig at dagens styre alene stilles til ansvar for den økonomiske situasjonen.

— De fleste av oss i styret har knapt sittet der ett år. Vi har vært bundet av ufordelaktige avtaler inngått lenge før vår tid, sier Per Lykke.

Han påpeker at styret hele tiden har jobbet målrettet for å rydde opp i det økonomiske skittentøyet på Odderøya.

— Vi har til punkt og prikke fulgt rådene som for et år siden ble gitt av det såkalte granskingsutvalget, sier Lykke.

Toffen Gunnufsen er villig til å ta sin del av ansvaret for at Quartfestivalen nå står og vipper på skifterettens dørstokk.

— Jeg tror vi alle må ta ansvar for det som har skjedd, meg selv inkludert, sier Toffen.

Og legger til:

— Jeg booket kanskje ikke bra nok band. Verken mandag eller lørdag. Og kanskje burde jeg ikke foreslått den ekstra festivaldagen med Morrissey som headliner, erkjenner Toffen.

Dette var imidlertid ikke valg og avgjørelser som han tok på egenhånd.

— Nei, jeg har hele tiden vært avhengig av godkjenning fra styret. Jeg kan ikke bruke en krone uten at styret aksepterer det, sier Toffen.

En ting er i hvert fall helt sikkert.

— I fremtiden vil jeg ikke ha noe som helst å gjøre med penger. Jeg vil kun booke band. Jeg har fått mer enn nok av alt det andre, sier Toffen.

Uenig med rådmann

Etter styremøtet tirsdag kveld sendte styret i Quartfestivalen et brev til rådmann Tor Sommerseth. I dette brevet støtter styret rådmannens tanker om å utarbeide en ny organisasjonsmodell. Det styret imidlertid ikke kan bifalle, er at de umiddelbart forlater sine poster.

— Vi mener den nye organisasjonsmodellen må utarbeides før det velges et nytt styre. Vi kan ikke forlate vårt juridiske ansvar overfor kreditorene, ei heller vente i det uendelige på at politikerne skal plukke ut nye styrerepresentanter, sier Per Lykke.

Styret er også usikre på om valg av et nytt styre kan skje på den måten rådmannen foreslår.

— Rådmannen legger opp til et valg der et annet organ enn stiftelsen selv har regien. Dette kan faktisk stride mot stiftelseslovens selvstendighets- og uavhengighetskrav, sier Lykke.