KRISTIANSAND: Dokumentaren, «Festfotball» handler om det hvordan åtte norske rusmisbrukere, alkoholikere og kriminelle kvalifiserer seg til VM i «uteliggerfotball» i Edinburgh. Der deltar uteligger-lag fra hele verden, i alt 33 land. Felles for lagene er at de utelukkende består av borgere som mildt sagt befinner seg på samfunnets rand, men som over en periode har kjørt et seriøst treningsopplegg for å hevde seg i VM.

— I «Festfotball» følger vi i hovedsak tre av deltakerne. Den ene er alkoholiker, den andre heroinist og den siste er en tidligere torpedo. Man kan vel kalle det en slags ekstrem form for «Heia Tufte», forteller Løge. Han kan avsløre at det naturligvis var den tidligere torpedoen som var tøffest taklingene.

— For han var fotballtaklingene bare barnemat i forhold til behandlingen han er vant med, sier produsenten.

Fotball for andre gang

«Festfotball» er nummer to i rekken fotballfilmer Kristiansands-produsenten og Flimmerfilm har produsert den siste tiden. Selv har Løge aldri vært spesielt engasjert å sparke ball. Derfor har det vært ekstra morsomt å jobbe både med «Festfotball», og den forrige filmen, «Groundhoppers», som ble vist for første gang på Nordisk Panorama i forrige uke. «Groundhoppers» portretterer to fotballgale bergensere som har gjort det til sitt livs oppgave å se kamper på alle de 92 engelske ligabanene innen de dør. Fotballinteressen deres er så gjennomtrengende at den erstatter det meste i livet.

— Personlig har jeg liten peiling på engelsk fotball, og besøkte baner jeg aldri har hørt om. Men vi fulgte dem hele veien, flirer Løge, som likevel innrømmer at han har latt seg rive litt med av Start-bølgen her i Kristiansand, og nå vil karakterisere seg som en supporter.

Filmselskap i vekst

«Groundhoppers» ble godt mottatt, og flere skandinaviske tv-kanaler meldte sin interesse på Nordisk Panorama. I Norge vil vi etter all sannsynlighet få se filmen på TV2 i desember. Det samme gjelder «Festfotball» som, i følge Løge, skal være premiereklar i november.

Tidligere i år gav Flimmerfilm ut suksessdokumentaren «Life's a Gamble» på dvd. Filmen handler om mennesker som lever av pokerspill, og 2500 filmer var solgt innen utgangen av august, noe Løge er godt fornøyd med.

Selv om 29-åringen påstår at han foreløpig ikke er blitt rik av å drive med filmproduksjon, er Flimmerfilm i stadig utvikling, og flere prosjekter er i anmarsj.

— Vi holder også på med en film om amerikanernes håndtering av 11.september. Hvordan minnes de sine ofre? Viktige stikkord er patriotisme og frihet, forteller Løge. Filmen er et langtidsprosjekt, som ble startet i 2003 og forventes å være ferdig senhøstes 2007. ann.magritt.arnli@fvn.no