For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player. KRISTIANSAND: — Dette er så stort at jeg finner ikke ord, sa en skjelven og rørt Åge Aleksandersen til Fædrelandsvennen etter at han mottok seks år gamle Christianssand Protestfestivals aller første Erik Byes Minnepris.

Prest og forfatter Per Arne Dahl delte ut prisen, oppkalt etter mannen som alltid anså likegyldighet som sin verste fiende.

«Erik Byes Minnepris gis til en person som over en lengre periode har fremvist et uredd og brennende engasjement for å påvirke samfunnsutviklingen i positiv lei lokalt, nasjonalt eller internasjonalt,» er et av kravene for om mulig å bære arven etter Erik Byes brennende engasjement videre gjennom minneprisen.

— Prisvinneren har vist lenge at han har mot til å gå mot strømmen og fighte for rettferdighet, sa prisutdeler Dahl.

Åge Aleksandersens refs av kirken for dens behandling av taterne, var noe av det både prest Dahl og biskop Olav Skjevesland har stor respekt for.

Biskopen var konferansier og holdt et kort og tankevekkende foredrag over Martin Luthers ord «Free at last» og «I hage a dream.

Blant de mange sangene Åge Aleksandersen har skrevet, dro Dahl fram blant andre «Tornekrans» der han tar et oppgjør med dem som kriger i religionens navn.

Alexandersen kvitterte for hedersprisen med en hyllest til bestefaren, tateren Sander Alexandersen, med ei vise av Dan Anderson.

— Bestefar fryktet ingen ting - unntatt Misjonen for hjemløse, sa Åge og leverte sin gripende sang om buroens liv med flaska til trøst og et natteleie av mose og fårehud.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland sto for den offisielle åpningen av Christianssand Protestfestival.

Hun berømmet det festivalen er vokst til. Hun berømmet også opprettelsen av Erik Byes Minnepris.

— Vi trenger idealer, ikke bare Idol, sa hun til stor begeistring for et halvfullt lokale i Havanas lokaler.

johs.bjorkeli@fedrelandsvennen.no