KRISTIANSAND: — Jeg skal synge på Montmartre, sier Helene Bøksle opprømt.

Kristiansandsartisten er invitert av den norske ambassaden i Paris til å representere Norge når julegrana tennes der ned 8. desember. Grana er som kjent en gave fra Norge, og sammen med Sindre Hotvedt (tangenter) og Torbjørn Økland (gitar) skal Helene representere norsk musikk og kultur.

Etter en kortere opptreden ved julegrana 8. desember, trekker Bøksle og medmusikantene innendørs dagen etter. Og det er ikke småtteri av konsertlokale hun får til disposisjon 9. desember.

Sacre Coeur-katedralen er blant Europas mest berømte, og dominerer bybildet i Paris fra høyden på Montmartre. Her skal Bøksle synge et sammensatt program av norske julesanger, egne sanger og også to franske julesanger. Noe av det samme skal hun for øvrig synge i Kristiansand Domkirke 19. desember sammen med Rein Alexander.

Nå angrer Bøksle litt på at hun hadde tysk og ikke fransk på skolen.

— Jeg prøver å lære meg noen franske fraser. Den ene sangen heter «Hymne de la Noel», sier Bøksle med noe usikker franskuttale. Hun har planer om å introdusere mesteparten av materialet på engelsk.

Bøksle har aldri vært i Paris før, og kun en gang tidligere har hun opptrådt i sneglespiserlandet.

— Tilbakemeldingene var veldig positive da jeg sang i Cannes, sier hun. Det skjedde på et arrangement i regi av Hennig-Olsen i februar i år.

Nå får altså Bøksle sjansen til å teste ut sangene sine for et allment publikum i et berømt lokale.

— Det blir en del nye sanger som skal med på den neste plata. Den begynner vi å spille inn til nyttår, sier Bøksle.

Hun har skrevet en del sammen med Odin Staveland (sønn av Øyvind Staveland i Vamp), etter at han opptrådte sammen med henne på årets Elverhøy-arrangement.

— Denne gangen satser jeg på å ha mest mulig egenkomponert materiale. Vi har 15-20 låter å plukke fra nå. Det er faktisk også det egenkomponerte jeg har fått flest positive tilbakemeldinger på fra den forrige plata, sier Bøksle.

Sist vinter slapp hun som kjent debutalbumet «Elverhøy» som ble en suksess, blant annet på grunn av radiohiten «Heiemo og Nykkjen». Akkurat denne låta bragte henne som kjent en del rabalder rundt opphavsretter, fordi den er basert på en folketone og ble feilregistrert hos Tono.

— Men stilen blir den samme videre. Tradisjonsmusikken og folkemusikken ligger i bunnen, forsikrer Bøksle.

Nå er hun spent på å se hvordan franskmennene tar imot henne.