Pirjo Hassinen er en bemerkelsesverdig finsk forfatter som i høst kommer med sin andre bok i norsk oversettelse. En mor forsvinner uten å etterlate seg et eneste spor. En liten datter blir funnet forlatt på en flyplass. 22 år senere er datteren Rakel advokat og blir kontaktet av en politietterforsker som mener å ha funnet hennes forsvunne mor og mannen som drepte henne. Nå vil han vite alt om hva som skjedde da Rakels mor forsvant.

En lang og vanskelig reise tilbake i Rakels fortid starter. Det som tilsynelatende kunne virke som en slags kriminalhistorie viser seg å ha atskillig flere fasetter. I oppveksten var Rakel omgitt av en svak og sykelig far, en streng og sterkt religiøs bestemor og en mor som hun elsket og tilba. Moren, Rebekka, var i sitt hjerte aldri en del av det tette religiøse miljøet i småbyen. For å frigjøre seg fra båndene brukte hun sex. Hun finner menn gjennom annonser i avisene. Hun besøker mennene og alltid har hun Rakel med som et slags alibi. Altfor tidlig lærer Rakel denne siden av livet å kjenne.

Dette er en sterk og utfordrende bok om begjær, om erotiske drifter og ikke minst om hvordan seksualiteten kan brukes som maktmiddel. Men det er også en bok om religiøs selvgodhet, trangsyn og fordømmelse slik det kan arte seg i små og lukkede samfunn nær sagt over alt i verden.

Torbjørn Trysnes

BOK

Julehustru

Forfatter: Pirjo Hassinen

Roman

Oversatt av Nøste Kendzior

Forlag: Pax