KRISTIANSAND: — Det er spennende å trekke fram gamle sagn som har ligget nedstøvet i Riksarkivet, sier Øyvind Bjorvatn.

Han er redaktør for «Sølvkisten stander i Hanekam», en ny bok som blant annet inneholder 150 sagn fra Aust-Agder, Vest-Agder, Telemark og Rogaland.

Beretninger om tusser og troll og skjulte skatter har til alle tider opptatt folk. Det samme har sagn og eventyr om nisser, kjemper og underjordiske og overnaturlige vesener. Andreas Faye var den første i Norge som gav ut folkeminne i bokform (1833), og da han seks år senere ble skolestyrer ved det statlige lærerseminaret i Holt i Aust-Agder, oppfordret han sine elever til å skrive ned sagn fra sine hjemsteder. Han samlet flere hundre sagn fra store deler av Sør-Norge. De fleste av disse er ikke blitt offentliggjort tidligere. Først nå foreligger et utvalg med 150 sagn, redigert av Øyvind Bjorvatn og rikt illustrert av kjente kunstnere.

Ett av sagnene, «Sagn om Den vise Bjellandspresten» er nedtegnet som følger: « I min hjembygd (Bjelland) finnes ikke meget tilbake av trolldommens overtro, men av og til forekommer noen rykter om denne troen. Jeg hørte således i min barndom om en prest ved navn Søren Skive. Folk trodde at Søren hadde gått på Svarteskolen og studert Svarteboka. Alle prester som kjente denne boka, kunne «løse» og «binde» Den Onde».

— Det er jeg som har gitt sagnene titler. De er tittelløse fra Fayes hånd, sier Bjorvatn.

I boka skriver Jan Faye Braadland et fyldig forord om presten, læreren og folkloristen Andreas Faye og innsamlingsprosjektene hans. Øyvind Bjorvatn skriver om Holt seminar, forløperen til Høgskolen i Agder, og om lærere og studenter som har bidratt med sagn i denne unike samlingen.

— Det viser seg at det kom flest studenter fra Holum, hele 36 stykker. De representerte det beste landsbygda kunne by på, sier Bjorvatn.

Han er historiker, lektor og tidligere stortingsmann. Han er tildelt både Tvedestrand kommunes kulturpris og Aust-Agder fylkeskulturpris. «Sølvkisten stander i Hanekam» er den tiende boka fra Bjorvatns hånd etter år 2000. Den neste skal handle om Jørgen Løvland, seminaristen fra Evje som ble utenriksminister og statsminister, og som sammen med Arne Garborg er den mest kjente studenten ved seminaret i Holt.