Romanen «Teater», som denne filmen bygger på, er tidligere laget i tv-utgave i både England og Tyskland, pluss at russerne skapte en film av romanen i 1978. Denne co-produksjonen mellom Canada og USA har ungarskfødte István Szabo (som på 80-tallet ga oss filmiske bautasteiner som «Oberst Redl» og «Mefisto»).

Filmen har hovedsakelig britiske skuespillere på rollelisten, men hovedpersonen, skuespilleren Julia Lambert, tolkes av amerikanske Annette Bening. Hun har markert seg blant annet i gangstereposet «Bugsy» fra 1991, og som Kevin Bacons motspiller i «American Beauty» i 1999. I «Being Julia» (romanen utkom i 1938) er fokus satt på den feterte, forfengelige, egosentriske, lett hysteriske, men sterkt begavede skuespilleren Julia Lambert.

Hun makter, godt oppe i førtiårene, å spille 25-åringer. Noe hun gjør i sin ektemanns teater. Han fungerer også som regissør, han er en tidligere skuespiller. Han synes å være skåret over en mild Laurence Olivier-lest. Og siden vi er ved ektemannen: Han spilles uhyre sikkert, med lett tilfrosset, britisk flegma, av Jeremy Irons (mange husker nok ham fra tv-serien «Gjensyn med Brideshead»).

Det som tegnes her, er Julias møte med hva hun tror er en ny kjærlighet, til en mann hun kunne ha vært mor til. Han (Shaun Evans) er tilsynelatende en hengiven og naiv beundrer, i bunn er han beregnende og kald som et krypdyr.

Da hun oppdager at han er dypt forelsket i og har et forhold til en kvinne på hans egen alder, gjennomgår hun faser av sjokk og fortvilelse. Men se så: Hun gjennomfører en søt og utspekulert hevn.

Det er ikke en film som lodder dypt. Formen dens er nesten farseaktig, men via sin kløkt i beskrivelser av miljø og mennesketyper, gjennom sin generelle kyniske klokskap, beveger den seg i en helt annen sfærer enn farsen.

Det er også en film som lett kunne ha falt i en kulørt felle, om produksjonen hadde hatt feil regissør og feil skuespillere.

Her reddes alt gjennom István Szabos myndige, omhyggelige ro.

Annette Benings kombinasjon av poengtert kroppspråk og váre nyanser, gir en ren, samtidig glamorøs tolkning.

Stående applaus!

Sofistikert underholdning

Being Julia

USA/Canada 2004

Regi: István Szabo

Manus: Ronald Harwood

etter romanen «Teater»

av W. Somerset Maugham

Skuespillere: Annette Bening, Jeremy Irons, Shaun Evans, Michael Gambon