kildenplassen 5.jpg Foto: Torstein Øen
kildenplassen 4.jpg Foto: Torstein Øen
Camilla Colletts plass. Foto: Torstein Øen
kildenplassen 2.jpg Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Vi er selvfølgelig åpne for andre navn, sier oppmålingssjef Hanna Sofie Nystad i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

Jens Bjørneboe, Camilla Collett, Kirsten Flagstad, Ellen Isefiær, Vilhelm Krag og Gabriel Scott er navnene som i alfabetisk rekkefølge legges fram for kulturstyret når de får saken til behandling onsdag.

Har du andre forslag enn de foreslåtte navnene? Legg inn ditt forslag i debattfeltet under artikkelen.

Oppmålingssjefen ønsker ikke å prioritere den ene framfor den andre, eller utelukke andre fra å komme på listen:

plassen_kart_nett_180px.jpg

— Til syvende og sist er det politikerne som bestemmer, sier hun.

Nevnes ofte

Når de seks nevnes spesielt, er det fordi dette er kunstnere som med ujevne mellomrom trekkes fram av enkeltpersoner og grupperinger som ønsker å knyttes deres navn til en gate eller plass i Kristiansand.

— Dette er navn vi opp gjennom årene har fått forslag om, men det er ikke så ofte de dukker opp egnede steder. Nå mener vi de er relevante for plassen foran Kilden, sier Nystad.

Å navngi plassen etter forfatteren og kvinnesaksforkjemperen Camilla Collett er det eneste konkrete, skriftlige forslaget som er kommet. Underskrivere er Kildens direktør Bentein Baardson og Elin Gerrard i Wergelandselskapet. Wergeland var som kjent fødenavnet til kvinnen som var datter av prest og politiker Nicolai, og søster til forfatter Henrik.

Jens Bjørneboe
Camilla Collett Foto: x
Kirsten Flagstad
Ellen Isefjær
Vilhelm Krag
Gabriel Scott

"Ved å knytte en historisk forkjemper av opplysning, kunnskap og menneskeverd opp til nettopp det innhold som Kilden skal være en fremtidig bærer av — vil Camilla Colletts liv og virke bli visualisert og aktualisert i et konkret konsept" skriver de to forslagsstillerne.- Nå når det er stemmerettsjubileum ville det være ekstra morsomt å knytte navnet til en av de viktigste forkjemperne for kvinnelig stemmerett, sier Bentein Baardson til Fædrelandsvennen.

Han sier han også er åpen for andre forslag, men synes Kirsten Flagstads plass er en dårlig idé:

— Det heter allerede plassen foran operaen i Oslo, påpeker han.

— Hva med Jens Bjørneboes plass?

— Det finnes nok av plasser som er oppkalt etter menn, så jeg synes faktisk det er på tide at vil velger en kvinne.

Endre adresse

I tillegg til å foreslå plassen oppkalt etter Camilla Collett, ønsker Baardson også å endre postadressen til Kilden til Camilla Colletts plass. Den er i dag Sjølystveien 2. — Selv blant folk som bor i Kristiansand, er det mange som ikke har hørt om Sjølystveien, sier Baardson.

Men Camilla Collett er kjent for det fleste. Det er også forfatterne Jens Bjørneboe, Vilhelm Krag og Gabriel Scott, samt operasanger Kirsten Flagstad. Mer ukjent er skuespiller Ellen Isefiær. Hun slo gjennom på Stavanger Teater som Elizabeth i "Maria Stuart" i 1921, og var senere både skuespiller og en markant instruktør ved en rekke scener i Trondheim, Bergen og Oslo.

Etter behandlingen i kulturstyret, går saken videre til kommunens navnekomité. Deretter er det bystyret som skal foreta den endelige avgjørelsen.

Trist, tom og ugjestmild

Plassen på nordsiden av Kilden fremstår i dag trist, tom og temmelig ugjestmild. Pengemangel i sluttfasen gjorde at Kildens utomhusplan ble valset ned til en asfaltflekk, uten det planlagte dekket eller andre ting som kunne gjøre arealet attraktivt. Nå jobbes det med saken:

— Teknisk direktør og parksjefen har bedt oss skissere mulige løsninger for plassen, sier rådgiver Hanne Katinka Hofgaard i parkvesenet til Fædrelandsvennen.

— Vi har også vært i et formøte med ledelsen i Kilden for å drøfte rammebetingelsene, sier hun.

I løpet av våren skal Hofgaard ha ferdig ulike forslag til hvordan området kan utnyttes både av Kilden, og som en del av kulturaksen som er foreslått fra Odderøya til Sørlandets Kunstmuseum.

— Det betyr ikke at vi har penger til å realisere planene, men vi skal i alle fall utarbeide forslag som kan være grunnlag for debatt om hvordan det kan bli, sier Hofgaard.

KOM MED FORSLAG: Har du andre forslag enn de foreslåtte navnene? Legg inn ditt forslag i debattfeltet under artikkelen.