— Det er riktig at vi er varslet om at skattemyndighetene ikke godtar momskompensasjon for prosjektet. Men jeg kan ikke si noe mer. Rådmannen i Kristiansand skal uttale seg. Vi er blitt enige om det, opplyser Kilden-direktør Bentein Baardson når Fædrelandsvennen ringer.

Overraskelse i kommunen

At vi da tre år etter bygget er ferdigstilt, mottar varsel om å tilbakebetale 294 millioner kroner i moms, for hele byggeriet, er særdeles spesielt

Rådmann Tor Sommerseth sier dette:

— Vi er veldig overrasket over varselet fra Skatt Sør. Vi hadde tett dialog om moms og kompensasjon med Skatt Sør da vi planla Kilden Teater- og Konserthus, og momskompensasjon var en viktig del av hele finaniseringspakken. At vi da tre år etter bygget er ferdigstilt, mottar varsel om å tilbakebetale 294 millioner kroner i moms, for hele byggeriet, er særdeles spesielt, sier han.

Sommerseth sier Kristiansand bestrider kravet og nå vil gå i dialog med Skatt Sør. Han tror ikke denne saken ender med tilbakebetaling.

Momskompensasjons-ordningen eksisterer for å hindre konkurransevridning. Forenklet sagt er det slik at offentlige utbygginger kan få kompensert all moms etter gitte forutsetninger.

Men momskompensasjonsloven er klar på at ikke alt kan kompenseres:

Rådmann Tor Sommerseth sier Kristiansand kommune må rigge seg med kompetanse for å forsvare seg mot kravet fra Skatt sør. Foto: tore-andré baardsen

Ett eksempel er «når virksomheter driver økonomisk aktivitet og denne aktiviteten kan være i konkurranse med virksomheter som ikke er kompensasjonsberettiget», som det står i paragraf fire.Rådmann Sommerseth bekrefter at Skatt Sør mener deler av Kilden driver virksomhet i direkte konkurranse med kommersielle aktører regionalt og lokalt.

— Jeg vil ikke gå mer inn i grunnlaget til Skatt Sør. Nå må vi rigge oss med juridisk kompetanse, gå i dialog med Skatt Sør og ta det derfra, sier rådmann Sommerseth.

- Ikke velbegrunnet

Ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn, ble nylig kjent med varselet fra Skatt Sør. Han sier dette:

— Jeg har forsøkt å sette meg inn i fakta og juss. Slik saken står nå, mener jeg varselet fra Skatt Sør ikke er velbegrunnet. Nå må vi i dialog. Kanskje kan oppklaring av fakta ende med en løsning. Hvis vi blir enige om fakta, men likevel uenige om jussen, må vi ta det derfra.

Ordfører Arvid Grundekjøn og varaordfører Jørgen Kristiansen synes varselet fra Skatt Sør er svært overasskende. Foto: Kjetil Reite

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) sier dette:— Vi fikk et brev i 2014 hvor Skatt Sør uttrykker at deler av Kilden sin egenproduksjon er av en slik karakter at den ikke ville være berettiget til momskompensasjon. Det er aldri signalisert at hele bygget ikke skulle være kompensasjonsberettiget. Vi er derfor veldig overrasket over at dette varselet kommer nå.

294 millioner pluss renter

Heller ikke varaordføreren vil snakke om eventuelle følger for eierne av Kilden. Han mener det ikke er vits i å spekulere i dette på et så tidlig tidspunkt

Uansett er det slik at kravet på 294.455.009 kroner uten renter er varslet. Må det betales, er det enten Kilden eller Kildens eiere som må bla opp.

Kristiansand kommune eier 60 prosent av Kilden, Vest-Agder fylkeskommune 25 prosent, Aust-Agder fylkeskommune 12 prosent og Grimstad kommune tre prosent.

Skatteetaten vil ikke kommentere enkeltsaker, men regiondirektør i etaten, Nina Schanke Funnemark, sier dette til Fædrelandsvennen:

— På generelt grunnlag er saksgangen i forbindelse med kontroller at vi sender varsel om mulig vedtak til en virksomhet før vi fatter et vedtak. Virksomheten får da frist på seg til å legge frem dokumentasjon for sitt syn før skattekontoret fatter endelig vedtak i saken. Et varsel om vedtak er altså ikke et endelig vedtak.

Vidar Kleppe, leder for kontrollutvalget i Vest-Agder fylkeskommune og samme utvalg i Kristiansand kommune. Foto: Tore André Baardsen

Hvis Skatt Sør står fast på sitt, kan det bli rettssaker. Det kan ta år før denne saken er avgjort.

Vi snakker om et varsel og store beløp. Det er langt fram. Men blir kravet stående, er Kilden-utbyggingen vedtatt på sviktende forutsetninger. Det er alvoret i saken

Kildens nest største eier er Vest-Agder fylkeskommune. Fylkesrådmann Kristin Tofte Andresen var helt ukjent med saken da vi snakket med henne torsdag.

Torsdag kveld tinger Kristin Tofte Andresen og presiserer athun var kjent med saken, men at det er Kristiansand kommune som har fått ansvar for å håndtere denvidere. Det Tofte Andresen var ukjent med, var at det nå er kommet et brev medvarsel om kravet.

Krever redegjørelse

Vidar Kleppe leder kontrollutvalget i både Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune. Han krever nå redegjørelse om momssaken.

— Begge kontrollutvalgene må som tilsynsorganer få en redegjørelse. Bystyret og fylkestinget må også informeres, sier Vidar Kleppe.

Nå som saken er bekreftet, mener han politikerne i både Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune må få en grundig forklaring i åpne møter.

— Vi snakker om et varsel og store beløp. Det er langt fram. Men blir kravet stående, er Kilden-utbyggingen vedtatt på sviktende forutsetninger. Det er alvoret i saken. Jeg tok opp dette før vi vedtok prosjektet, sier Kleppe.