— Vi er veldig stolte over årets sommerutstilling med tre solide kunstnerskap. Alle tre deler atelier i Oslo, så vi kan se at de er påvirket av hverandre og har noen like fellesnevnere i kunsten sin som blir en rød tråd, forteller kunstnerisk leder på Kristiansand Kunsthall, Cecilie Nissen.

Hun håper på en travel sommersesong og gode besøkstall på utstillingene.

Cecilie Nissen håper på gode besøkstall under årets sommerutstilling. Foto: Kristian Hole

— I fjor hadde vi «Beat»-utstillingen på sommeren, som ble veldig populær og hadde gode besøkstall. Vi merket at det kom veldig mange turister inn for å se den. Det håper vi skjer i år også. Vi har prøvd å spre ordet på turistkontoret med flyers, og ryktet om kunsthallen har spredt seg på nettsteder som Tripadvisor, sier Nissen.

Inspirert av illusjonister

Lars Morells utstilling er et resultat av et dypdykk i 1900-tallets illusjonister. Søgne-kunstneren viser fram både skyggemalerier og bronseskulpturer. Skyggemaleriene er basert på gamle maskiner og apparater som ble brukt av illusjonistene til å forføre publikum på starten av 1900-tallet, og er laget med sjablonger lagt oppå hverandre.

Lars Morell (t.v) og Anders Sletvold Moe diskuterer fredagens premiere på sommerutstillingen. Foto: Kristian Hole

— Den magien og mystikken som illusjonistene brukte har jeg tatt med meg som inspirasjon for disse skyggemaleriene og bronseskulpturene. Jeg har prøvd å skape en «aha»-opplevelse hvor publikum selv kan tolke hva de ser i skyggemaleriene. Her er det ingen fasit.Bronseskulpturenes former er hentet fra samme motiver og blir presentert som tomme avtrykk av det som en gang var der.

— Det er ikke tilfeldig at maleriene og skulpturene ligner på hverandre. Det er en rød tråd her, i form av både motiver og materialbruk, sier kunstneren om utstillingen.

Kunst i det offentlige rom

Anders Sletvold Moes utstilling tar utgangspunkt i kunst i det offentlige rom. Aluminiumsskulpturene og svart-hvitt-fotografiene er en hyllest til kunstner Odd Tandberg og tar utgangspunkt i hans kunstverk ved Stortinges t-banestasjon i Oslo.

— Jeg synes Tandberg er en av de viktigste i Norge som jobber med kunst i det offentlige rom. Min utstilling er basert på hans geometriske kunstverk på t-banestasjonen fra 70-tallet, forteller kunstneren fra Steinkjer.

En stor del av Moes utstilling er også et gedigent veggmaleri med tittelen «Unfolded Shape Drifter».

— Dette veggmaleriet skal vise de ulike nyansene av svart. I tillegg har jeg eksperimentert med glans og matthet på de ulike formene. De forskjellige linjene til «Unfolded Shape Drifter» ble laget med laser, markeringsteip og et par stødige hender, sier Moe.

Den tredje kunstneren i sommerutstillingen er arendalitten Espen Dietrichson, som stiller med skulpturer og silketrykk med fokus på geometri og arkitektur.

Utstillingen åpnes av Jan Freuchen

Nissen ser fram til fredagens åpning av sommerutstillingen.

— Jeg gleder meg skikkelig. Det blir en åpning med kunstner Jan Freuchen som vil presentere utstillingen kl 18. Vi håper at det kommer så mange som mulig.