KRISTIANSAND : Dag to av den fire dager lange straffesaken mot tidligere festilvalsjef og Quart-eier Arild Buli er i gang i Sal 2 i Kristiansand Tingrett.

Underskudd på 21 millioner

Mandag gikk med til opplesning av tiltalen og Arild Bulis forklaring på alle åtte tiltalepunkter. Etter å ha gått konkurs med et underskudd på 21 millioner kroner med Quartfestivalen 2009 har påtalemakten reist tiltale mot Buli for brudd på en rekke lovparagrafer i skattebetalingsloven, regnskapsloven, straffeloven med mer.

Første vitne ut tirsdag er Bulis bookingansvarlig Trond Åge Nyhus. Buli er tiltalt for å ha unndratt 2,9 millioner kroner i artistskatt av samlede artisthonorarer på 19,5 millioner kroner.

Gjennomgikk kontrakter

Aktor Hilde Almåsstø Foto: Tore-André Baardsen

Det ble i retten reist tvil om hvorvidt denne utregningen er riktig, og Nyhus måtte hjelpe aktor utførlig i en gjennomgang av kontrakt for kontrakt.— Arild betalte alltid artistene etter at jeg hadde booka dem, og jeg la aldri inn et bud uten at han først sa ja, forklarte Nyhus som forklarte at alle fakturaer ble utførlig utfylt og lagt i permer som sto på Bulis kontor. Etter Nyhus' forklaring hadde Buli full kontroll over det meste av avgjørelser og utlegg på festivalen. Men han mener likevel festivalsjefen hadde dårlig styring på utleggene, og at ting dukket brått opp som ikke andre kjente til før det skjedde. Dette gjaldt blant annet de to store lekterne som ble tauet inn Byfjorden og brukt til uteservering.

- Det var noen ad-hoc-greier

— Det må ha kostet 2,5 millioner kroner eller rundt der. Det var noen ad hoc-greier der som gjorde at det balla på seg, forklarer Nyhus som nå er langt mildere i sin kritikk av festivalorganiseringen enn i politiavhør. Derfor må han minnes om mye av sine tidligere utsagn av aktor Almåsstø.

— Du sa jo at matsalget var "helt krise", sier hun og leser opp Nyhus' forklaring om en konteiner full av bedervet mat som man ikke hadde fått solgt.

- Kom heseblesende for sent

— "Vitnet sier at dette er så ille at du nesten kunne skrevet en bok om det", leser hun fra forklaringen. Videre: "Du kunne spørre etter Arild og han var på fylla med noen artister. Da vi skulle ha pressekonferanse kom han heseblesende for sent og forklarte pressen at han hadde ordnet med veksel", skal Nyhus ha sagt i avhør. Dette bekrefter han i retten når aktor leser det opp.

Senere trirsdag skal produksjonssjef Rikard Klungland, gruppeleder Nadia Schatz Fjeldheim og økonomiansvarlig Erlend Meberg vitne. Det skal også Nina Kleppe Jensen fra regnskapsfirmaet ViTo som etter Bulis forklaring mandag skal ha hatt ansvar for en rekke oppgaver i forbindelse med Quart '09.