OSCAR-KANDIDAT: "Kjøttsår" er en av fire norske kortfilmer som er kvalifisert til å vinne Oscar for beste kortfilm. Jørn Kurt Bergo vant manuskonkurransen under Barnefilmfestivalen i 2009, og Lisa Marie Gamlem har regissert filmen. Kjetil Kvarmestøl spiller hovedpersonen Jon i filmen. Foto: Norsk filminstitutt

KRISTIANSAND:You're only as good as your last job , sier Nicholas Sillitoe og humrer.

"Kjøttsår", som Sillitoe har komponert musikken til, er en av fire norske kortfilmer som gjennom visninger og priser på filmfestivaler i USA er kvalifisert til å konkurrere om en Oscar.

En Oscar-nominasjon ville sett fint ut på cv-en. Jeg har også bidratt på "Himmelblå", som er det mest sette dramaet på norsk tv. For alle i filmbransjen ville en Oscar-nominering være stort , sier komponisten, som opprinnelig er fra London, men som er bosatt på Sørlandet og gift med artisten Anne Marie Almedal.

Verdenspremiere på Barnefilmfestivalen

OSCAR-KANDIDAT: "Kjøttsår" er en av fire norske kortfilmer som er kvalifisert til å vinne Oscar for beste kortfilm. Jørn Kurt Bergo vant manuskonkurransen under Barnefilmfestivalen i 2009, og Lisa Marie Gamlem har regissert filmen. Kjetil Kvarmestøl spiller hovedpersonen Jon i filmen. Foto: Norsk filminstitutt

I 2009 vant Jørn Kurt Bergo den første manuskonkurransen som ble arrangert under Barnefilmfestivalen med manuset til "Kjøttsår". To år senere hadde filmen, regissert av Lisa Marie Gamlem, verdenspremiere på samme festival.— Det er kjempemorsomt at filmen ble produsert, og at den ble så fin. Og det er veldig gøy at den har sitt utspring fra manuskonkurransen som vi har sammen med Sørnorsk filmsenter. Intensjonen med konkurransen var at det skulle føre til regelmessig produksjon, knyttet til Sørlandet , sier Danckert Monrad-Krohn, festivalsjef for Barnefilmfestivalen.

— Jeg fikk en forespørsel fra Åse Meyer, som da ledet Sørnorsk filmsenter. Jeg har laget musikk for mange novellefilmer og tv-serier, og dette var en interessant film. Den har ikke veldig mye dialog, og det gav meg muligheten til å lage følelser med musikken, forteller Sillitoe.

Vurderes i Los Angeles nå

Etter visningen på Barnefilmfestivalen, ble "Kjøttsår" plukket ut til filmfestivalen i Cannes, hvor den var nominert til gullpalmen for beste kortfilm. Etter det har den blitt vist på over 20 festivaler verden over. Under Kortfilmfestivalen i fjor fikk filmen hederlig omtale fra Dramatikerforbundet. Nå har kinovisninger i Los Angeles kvalifisert "Kjøttsår" til å konkurrere om en Oscar for beste kortfilm, sammen med "Mannen fra isødet", "Videogutten" og "Prematur".

Alle fire er meldt på, og er til vurdering i Los Angeles nå. Det er slett ikke første gang vi har fire kandidater, men det er første gang de får oppmerksomhet på denne måten. Vi har hvert år mellom tre og seks kortfilmer som blir kvalifisert , sier Toril Simonsen, fagleder for kort- og dokumentarfilm utland i Norsk filminstitutt.

I fjor ble den norske kortfilmen "Tuba Atlantic" nominert til Oscar.

— Det handler om hva de som vurderer filmene i første runde er ute etter, men alle de fire filmene har fått internasjonal oppmerksomhet, sier Simonsen.