KRISTIANSAND: — Det blir en multimediaforestilling. Halvparten vil bli vist på scenen, den andre halvparten på en skjerm bak scenen, forteller Linnea Vetland, som er med i den uavhengige teatergruppen Theatre Exit.

Det var Vetland, som er fra Farsund, som tok kontakt med Stiftelsen Arkivet, for å høre om de kunne sette opp forestillingen der. Slawomir Mrozek skrev "Emigranten" i 1974, og selv om dilemmaene vi står overfor i dag er annerledes enn de var da, er stykket likevel aktuelt i dag.

TODELT: Forestillingen er todelt, der noe skjer i de to emigrantenes kjellerleilighet, mens noe skjer i familieselskapet i etasjen over, som vises som en film på skjermen bak scenen. Linnea Vetland (t.h.) spiller XX, Nazanin Khayatpour spiller AA. Foto: Privat

— Det har en politisk undertone, men er likevel ikke veldig politisk. Vi har valgt å fokusere på det menneskelige. Det handler om hvordan de lever sammen, og hvorfor de er emigranter, sier Vetland.- Tematisk faller dette naturlig inn i det vi driver med på Arkivet, sier Kai Erland ved Arkivet.

I tillegg til Mrozeks historie om to emigranter som bor sammen i en kjellerleilighet, har regissør Mehrdad Khameneh skrevet en tilleggshistorie om et middagsselskap som foregår samtidig i etasjen over de to emigrantene. Vetland spiller personen XX, en av de to emigrantene. Middagsselskapet foregår på filmen som vises på skjermen bak scenen. Teaterstykket spilles på Arkivets intimscene.

— Vi har ikke plass til så veldig mange, så vi håper vi får fylt salen vår, sier Erland.