ARENDAL: Det er ti år siden Nikolai Fraiture og resten av The Strokes slo gjennom med et brak med plata "Is This it" i 2001. Samme år gjorde de en legendarisk konsert det fortsatt går gjetord om på Quartfestivalen i Kristiansand, og nå er de tilbake på Sørlandet for å glede fans som har ventet lenge på å få se dem igjen.

— Vi har forandret oss utrolig mye siden 2001. Vi var veldig unge den gangen, elsket å ha det gøy og levde et ganske usunt liv. Jeg føler vi er blitt mer modne nå, både som personer og som musikere. Vi har spilt sammen lenge, og føler oss trygge og kontrollerte i vårt musikalske uttrykk, sier Fraiture få timer før Hovekonserten.

Sykdommen forandret alt

Den største forandringen i hans eget liv kom likevel tidligere, nærmere bestemt samme år som The Strokes ble dannet i 1999. Da ble han akutt og livstruende syk etter å ha pådratt seg borreliose, også kalt lymes-sykdom. Fraiture var døden nær. Opplevelsen har preget han i all ettertid, og har også hatt mye å si i forhold til musikk-karrieren.

— Jeg ble veldig syk, både fysisk og psykisk. Jeg raste ned i vekt og veide på det minste bare 54 kilo. Sykdommen forandret alt for meg, og jeg ble en helt annen person etterpå. Det tok utrolig lang tid å leges, men nå føler jeg meg nesten velsignet som har fått oppleve det. Det var etter sykdommen jeg valgte å satse seriøst på musikken, forteller The Strokes-bassisten åpenhjertig.

Lys fremtid for fansen

Foto: Kristin Ellefsen

Festivalfolket på Hove serveres låter fra alle bandets fire album. Mellom 2006 og 2011 var det derimot merkbart stille fra The Strokes, før fjerdeplata "Angles" ble gitt ut tidligere i år. Det hadde da gått fem år siden «First Impressions of Earth» kom i 2006. Vokalist, Julian Casablancas fokuserte mest på sin egen solokarriere i denne perioden, og gjestet blant annet Hovefestivalen i 2010. Men nå avslører Fraiture at både han og resten av gjengen er klare for å gi verden en god dose Strokes-musikk i årene fremover.

— "Angles" var en veldig eklektisk og rar plate å lage, siden vi holdt på så lenge med den og låtene er en miks av alt mulig. Alle var på forskjellige steder, og vi måtte ta det steg for steg. Men nå er vi veldig motiverte og vil gjøre vårt beste for å gi publikum det de vil ha, sier han.

Foto: Kristin Ellefsen

Les anmeldelsen av The Strokes-konserten på Hove på fvn.no i morgen!