ARENDAL: Onsdag tapte Wenche og Edgar Normann i Normann Records AS kampen om rettighetene til 116 unike revyopptak med blant annet avdøde Leif Juster fra 1940-, 50— og 60-tallet.

I alt 29 filmruller, 8 wirefon-ruller og 79 lydbånd har vært i parets varetekt siden 2006, da de fikk dem utlevert fra Leif Justers datter, Siri Laukholm Juster.

Den gang fikk Normann Records AS i oppdrag å finne ut av om båndene kunne restaureres.

Havnet i retten

Plateselskapet og Laukholm Juster havnet derimot i en konflikt da det viste seg at de var uenige om rettighetene til utgivelsene. Ifølge Siri Laukholm Juster hadde hun kun gitt opptakene på utlån, og krevde dem tilbakelevert. Mens Edgar Normann forstod avtalen som at han fikk enerett på kommersielle utgivelser av de gamle kopiene, og at overskuddet av utgivelsene skulle deles likt mellom Juster og Normann Records AS.

Partene endte i Forliksrådet da Normann krevde Laukholm Juster for 90.000 kroner i utgifter plateselskapet hadde hatt før han aktet å levere tilbake opptakene.

Plateselskapet må betale

De klarte heller ikke der å enes i konflikten og kampen om den gamle revykongens opptak ble til sist anket til Aust-Agder Tingrett, hvor Laukholm Juster gikk seirende ut.

Onsdag 5. januar 2011 vedtok tingrettsdommer, Øyvind Strand at Normann Records AS må gi fra seg alle rettigheter til immaterielle og materielle lyd- og billedopptak av alle opptakene. I tillegg må de leveres tilbake til Laukholm Juster innen to uker etter at dommen er falt og plateselskapet må betale Justers datter 100 000 kroner i saksomkostninger.