KRISTIANSAND: Cinemateket i Kristiansand viser superklassikeren «Doktor Zhivago» i kveld. Daglig leder Irene Torp Halvorsen kan ikke få anbefalt filmen nok.

Den er skutt i 70 mm, som er gammeldags bredformat. For å vise den på en skjerm må man enten beskjære den eller bare vise den som en stripe midt på skjermen. Filmen får et bedre uttrykk på stort format, og den passer perfekt i sal Blå på Aladdin , sier Torp Halvorsen.

«Doktor Zhivago» er en storslått episk fortelling og et romantisk drama fra 1965. Filmen er regissert av David Lean, som også står bak storfilmer som «The Bridge on the River Kwai» (1957) og «Lawrence of Arabia». Begge disse ga Lean Oscar for «Beste regi».

– Lean var en såkalt «blockbuster»-regissør, og folk kjenner vel filmtitlene bedre enn han. På 60-tallet lagde Lean lange filmer med flotte farger for å trekke folk ut fra tvene de akkurat hadde kjøpt , forteller Torp Halvorsen.

Det ble ingen Oscar til Lean for «Doktor Zhivago», men filmen ble nominert i ti kategorier og vant fem priser.

«Doktor Zhivago» er nyrestaurert og vises i 4K, som er det beste digitale formatet. Faktisk har ikke filmen sett så bra ut siden den ble laget , avslutter hun.

Filmen er en del av cinematekene i Norge sitt torsdagsprosjekt, og vises på alle landets cinematek i kveld kl. 18.00.