Borgfrid Mjøen

Rådgiver for kulturdirektøren

Leser cirka 8 bøker i året

Foretrekker små, tette romaner

— Hvilken bok anbefaler kulturdirektørens rådgiver våre lesere?

— Jeg anbefaler romanen En ettermiddag om høsten av Mirjam Kristensen. Boken handler om et ungt par på reise til New York. Under et besøk på Metropolitan Museum of Art, går kvinnen en tur på do. Når hun kommer tilbake, er mannen forsvunnet. Har det skjedd noe kriminelt, eller har han forsvunnet av egen vilje? Og hvordan kan et menneske bare bli borte? Dette er spørsmål som blir stilt. Det er lenge siden sist en roman har fenget meg i så stor grad. Jeg ble sugd inn i historien fra første side. Samtidig liker jeg Mirjam Kristensens språk. Det er enkelt og tar på en måte opp stemningen i boken. Jeg ser hun er satt opp som forfatter i Den kulturelle skolesekken og skal besøke skoler i Kristiansand. Jeg er sikker på at hun er en spennende forfatter å treffe for ungdom!

- Hvordan ble du kjent med denne romanen?

— Det var Terje Dragseth som anbefalte meg å lese boken. Ser at han også har anbefalt bøker til andre folk i denne spalten, så dette er noe han virkelig kan! Jeg ønsket meg boken til jul og leste den i et sluk 2. juledag. Jeg liker slike bøker som fanger meg fra første stund. Helst korte, tette fortellinger. Andre favoritter er Dvergen av Pär Lagerkvist og novellen Kappen av Nikolaj V. Gogol. Men jeg leser mye forskjellig altså, har nettopp lest romanen Snø av Orhan Pamuk.

— Gratulerer! De fleste i denne spalten nevner boken, men har ikke kommet gjennom den{hellip}

— Jeg likte boken godt, og fikk lyst til å lese mer om islam. Leser nå Huset ved Moskeen av Kader Abdolah, og syns den er veldig god.

- Hvordan ser bokhyllen din ut?

— Jeg har en kaotisk bokhylle, hvor det meste er plassert helt tilfeldig. Når jeg skal ha tak i en bok, har jeg som oftest lånt den bort til noen og glemt å få den tilbake. Har mye romaner, reisebøker og matbøker. Og så sluker jeg krim av blant annet Mankell, Nesser, Cornwell og George. Mens de store leseopplevelsene finner jeg i romanene.

- Hvilken bok ser du fram til å lese?

— Jeg vil gjerne lese Gogols Petersburg-noveller, hvor Kappen inngår. Ellers vil jeg gjerne lese mer av Mirjam Kristensen og andre unge, lokale forfattere.