KRISTIANSAND: Silje Nergaards siste plate er dempet og rolig. Da skulle man kanskje tro at konserten hennes i Kilden tirsdag blir det samme.

— De som tror det blir en koselig gitarkonsert, de tar feil. Man har mer å spille på live, enn på plate. Konserten inneholder mye av alvoret sangene har, men den er også ganske humoristisk. Det er et løst og lekent prosjekt, hvor jeg forteller mange historier og spiller mange av mine gamle "slagere". Og jeg har et fyrverkeri av et band, sier Nergaard til Fædrelandsvennen.

Ikke opptatt av sjanger

Hun forteller at hun aldri planla å lage et så lavmælt album som fjorårets "Unclouded" til slutt ble.

— Jeg er ikke opptatt av om sangene er rolige eller ikke, bare om de er bra. Og jeg vil fortelle historier. Låtene blir til mens man spiller dem. Det bare skjer, sier hun.

Det er over 20 år siden Nergaards solodebut "Tell Me Where You're Going". Hun mener selv hun er en helt annen artist i dag.

— Både stemmen og uttrykket har forandret seg veldig, men melodiene er fortsatt hovedfokus. Noen ganger heller det mot jazz, andre ganger mer mot pop. Men jeg er først og fremst opptatt av om sangene er gode eller dårlige, ikke hvilken sjanger de er.

Skryter av setesdøl

Likevel er blandingen av jazz og pop noe som har gitt Nergaard et særpreg. Det har hun fått ved å være åpen for nye impulser, uten å prøve å etterligne noen av dem.

— Jeg har mange idoler, men har aldri forsøkt å kopiere noen. Det ville ikke vært tilstrekkelig. Jeg har prøvd å formidle noe på mitt eget vis, det er det musikk handler om, sier 44-åringen, som fikk mye inspirasjon da hun vokste opp i et hjem fullt av musikk.

— Jeg har fått det inn i kropp og sjel helt fra starten. Det er et naturlig språk for meg. Alt er musikk, sier hun. Og benytter anledningen til å skryte av setesdølen Kim André Rysstad, som er en av gjestemusikerne på "Unclouded".

— Jeg kjente ikke til ham på forhånd, men ble tipset av en musikervenn. Jeg ble helt fortryllet da jeg hørte stemmen hans. Det rant faktisk en tåre. Han er en sjeldent dyktig og herlig musiker, sier Nergaard.