Det skriver Aftenpostens musikkanmelder Robert Hoftun Gjestadi kveld.

Etter at det høylytte rabalderet etter folkefavorittene Plumbos famøse "møkkaord" under Spellemannprisen la seg, har en ny debatt reist seg blant oss som ser Melodi Grand Prix/Eurovision som en musikkonkurranse å vinne:

Kan vi virkelig sende en så urfolkelig "norsk" låt til den internasjonale ESC-finalen i Aserbajdsjan i mai? Med håp om å vinne Europa?

Jeg har hele tiden sagt at folket og byjuryene som i finalen bestemmer dette sammen, bør ta til vettet og sørge for en annen vinner enn Plumbo.

Eller duoen Petter Øien/Bobby Bare for den del.

To favoritter

Denne uken gikk også en rekke MGP-eksperter ut i medier/mediene og karakteriserte låten "Ola nordmann" som "best på lokalet", og sjanseløs i Baku. Med klare antydninger om et mulig nytt år med "Norway: 0 points".

Etter min mening bør det satses på den friskt, rytmiske Tooji eller den sikre balladesangeren Nora Foss Al-Jabri. To fengende låter med engelsk tekst, refreng som setter seg og godt potensial.

Mer enn fest

Diskusjonen "folkelig eller ikke" handler her om at vi som musikknasjon ikke kan være med i Eurovision for å dominere førfesten, slik Plumbo sikkert vil med glans, men å vinne sirkuset til slutt.

Ser vi på de siste årenes vinnere som trendmåler, holder det da neppe med en daff, norskspråklig, irskinspirert folklåt.

Det er lenge siden Johnny Logan regjerte i dette selskapet, for å si det slik.

Låtrekken "Running Scared", "Satellite", "Fairytale" og "Believe", som jo har vunnet de fire siste årene, er alle poplåter med snert og et bitende refreng.

Det vil altså lønne seg å skjele litt til den nære historien her.

Idioti

Enkelte musikkfestivalsjefer sier til Aftenposten at man i kveld må stemme på den låten man umiddelbart liker best, uten å tenke på hva som kan gjøre det skarpt i Baku.

For meg blir det som å sende en sjanseløs svømmer til sommerens OL i London, i stedet for storfavoritt og verdens beste brystsvømmer Alexander Dale Oen, fordi en eller annen "hvermansen" kanskje har bedre teknikk i vannet.

Altså ren skjær idioti.