KRISTIANSAND: Eyvind Skeie fra Bergen og Sigvald Tveit fra Kristiansand er opphavsmennene til kantaten. De skrev den sammen i 1983 og urfremførte den i Søgne samme år. Året etter ble den utgitt for første gang, og den er et av norgeshistoriens mest framførte korverk. Det har også blitt framført i alle de skandinaviske landene, samt i USA og Hellas. Denne helga skal den spilles i Mandal kirke, i Kilden og i Lyngdal kulturhus.

— Det er morsomt å gjøre dette konsertmessig på et så fint nivå. Og jeg tror det blir ekstra fint i et konserthus som Kilden. Det kan bli en fin opplevelse, sier Eyvind Skeie.

Skeie og Tveit kommer

SPENT: Eyvind Skeie gleder seg til å oppleve kantaten på Sørlandet igjen. Foto: Poppe, Cornelius

Tekstforfatter Skeie blir med på hele turneen, mens komponist Tveit kun får med seg oppsetningen i Kilden. Skeie skal i tillegg si noen innledningsord før hver forestilling.— Det er et verk om håp. Jeg har fått mange rørende, sterke tilbakemeldinger fra folk i sorg som har funnet livskraft i verkets tekst og musikk, forteller tekstforfatteren.

— Selv om tekstene er hentet fra Johannes åpenbaring, er det en kantate om håp og livskraft. Det er sterke bilder som formidles. Det er det vi tror kommer etter enden, og når vi ser det i den sammenhengen, er det et flott og sterkt verk, med mange kontraster i seg, sier Bodil Kvernenes Nørsett, som er musikalsk leder for oppsetningen.

150 korsangere

Nils Harald Sødal og Ingrid Grøvan er solister, mens 150 sangere fra korene Koremi fra Lyngdal, Mandal kantori, Candela og Frikirkens kammerkor fra Kristiansand utgjør et kjempekor. Helge Jordal blir med som tekstleser.— Jordal har aldri gjort dette før, så det gleder jeg meg til. Tekstene er fra åpenbaringsboken i Bibelen, som er en dyster bok der håpet skinner gjennom. Det blir spennende å se han med sin røffhet gjøre dette, sier Skeie.

— Dette er grensesprengende flotte tekster i vår kultur. Dette er det fantastisk å få være med og formidle, sier Helge Jordal i en pressemelding.

Dans gir ny dimensjon

DANSER: Irene Theisen fra Kristiansand gir forestillingen en ny dimensjon med sin dans. Her under en øvelse i Mandal kirke sist søndag. Foto: Martin Eikeland

Nytt i denne oppsetningen er at det er med en profesjonell danser. Kristiansanderen Irene Theisen har koreografert og danser nye nummer til sangene.— Det er fint med et visuelt element på scenen. Det er aldri gjort før, og gjør at jeg vil se verket med en ny oppmerksomhet, sier Skeie.

— Kantaten får et kroppslig uttrykk sammen med korsangen og solistene. Det gir forestillingen en ekstra dimensjon, sier Kvernenes Nørsett.