Action/eventyr

Regi: Paul W.S. AndersonManus: Alex Litvak, Andrew Davies etter Alexandre Dumas roman

Musikk: Paul Haslinger

Skuespillere: Logan Lerman, Ray Stevenson, Luke Evans, Matthew Mafayden, Milla Jovovich, Christopher Waltz, Orlando Bloom, Mads Mikkelsen

Hvem husker ikke romanserien ”De tre musketerer” fra Frankrike i det syttende århundre, skrevet av Alexandre Dumas d.e.? Da en leste dem i guttedagene, skapte en fullkomne filmer inne i seg. I voksen alder har en opplevd tre forskjellige filmutgaver, den fra 1970-tallet med Faye Dunaway som Milady og Charlton ”Moses” Heston som kardinal Richelieu sitter best i minnet. Som en opplevde i en nyinnspilling av ”Jorden rundt på åtti dager” av Jules Verne for få år siden, holder det ikke lenger, i produsentenes hoder, ”bare” å billedsette handling, skikkelser, dialoger, tilsatt tidskoloritt.

Nei, det må pøses på med effekter. Både i dekor, i teknikk, i enkeltscener og som en utvidelse av handlingen. Og faktisk i replikker/dialoger, også, de bør være vittige/ironiske/frekke, lysår vekk fra den opprinnelige teksten. Derfor har en her, med et vidåpent sinn for store inntjeningsmuligheter og for fortellingens muligheter til å jonglere og akrobatisere, beveget seg svimmelt på tvers og langs av allmenn logikk, blant annet er det innført to digre luftskip m/kanoner – et fransk og et britisk. Det pøses mye krutt ut av dem. Og i den første boken drar unge D’Artagnan fra bondelandet til Paris for å bli musketer. Her utvirvles det i åpningsscenene lynende actionscener fra Venezia, der de tre musketerer pluss Milady bolter seg som James Bond, de tre mangler bare den hvite smokingen under svømmedrakten.

Det er mye oppvisning av spenstige muskler, arrogante replikker, treskhet og dobbeltspill, teknisk overdådighet og mange doser helt alminnelig filmeffekter, hinsides all logikk. Det er litt av alt og iblant absolutt for mye av noe. Denne filmatiske sirkusforestillingen kan oppleves både i 2D — og 3D-versjon. En bred stripe kjente skuespillernavn er på rollelisten, deriblant Orlando Bloom, Christopher Waltz og Milla Jovovich. Og, ja: Danske Mads Mikkelsen, som vi husker fra tv-serien ”Mordkommisjonen”, flere særpregede danske filmer og fra James Bond-filmen ”Casino Royale”, deltar med munnskjegg og lapp for ene øyet, full av ondskap og frapperende fektekunst.