Krim

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

Forlag: Aschehoug

Oversetter: Erik Johannes Krogstad

Ny, fremragende kriminalroman

av Jussi Adler-Olsen, den tredje i rekken om de sære eksistenser i Avdeling Q ved Københavnpolitiet.

Jussi Adler-Olsen er den nye stjernen i dansk kriminallitteratur. Denne anmelder vil i så måte påstå: I europeisk kriminallitteratur. Hans bøker om den uortodokse Avdeling Q ved politiet i København har vist seg å være et i høyeste grad blinkskudd, både hos leserne og hos anmelderne, så vel i Danmark, Norge og flere andre europeiske land.

Avdeling Q er en nyopprettet avdeling, bemannet av tre sære eksistenser: den slitne, men briljante etterforsker Carl Mørck, hans assistent Assad, med en dunkel fortid i Syria, og deres sekretærer, vekslende mellom tvillingsøstrene Rose og Yrsa (henholdsvis type sort pønker og blond Doris Day-type). Avdelingen tar opp til fornyelse gamle, uoppløste saker.

Dette er den tredje boken i norsk oversettelse, fra før foreligger i norsk utgave «Kvinnen i buret» og «Fasanjegerne». «Flaskepost fra P» har vunnet Glassnøkkelen 2010, Lesernes Bogpris 2010 og Det danske Kriminalakademis pris for beste spenningsroman på dansk i 2009. Det dypt fengslende og nifst tiltrekkende ved Jussi Adler— Olsens kriminalromaner er det spenningsfeltet som oppstår i kontrapunktet mellom gråmelert hverdagsliv og ren ondskap. Ondskapen er konstruert, ja da, men den fungerer med stor effektivitet. Hverdagslivet til etterforsker Carl, hans miniverden av traurig privatliv og hans etterforskning i Avdeling Q, føles erfart, sett, luktet, kjent på kroppen. NB! Adler-Olsen har ikke politierfaring.

Og så dette ikke ubetydelige tillegget: Jussi Adler-Olsen skriver med barsk innlevelse, med nøktern ømhet, med sak – og fagkunnskap, men også med humor. Med kontant, beskrivende humor og med replikkhumor.

I «Flaskepost fra P» mottar Avdeling Q en flere år gammel flaske hvor det ligger et halvt oppløst brev, et brev som med all tydelighet er et desperat rop om hjelp fra et menneske i stor nød, i livsfare. Fra hvem? Hvor ble den sendt fra? Når ble den sendt?

Les! Du vil aldri angre.