Det var stappfullt i foajeen til Kristiansand kunsthall da debatten startet. Foto: Torgeir Eikeland

— For all del. Hvis det kommer private interessenter som kan bruke bygget, er det selvfølgelig helt flott. Da trenger vi ikke rive, sa Frps Tor S. Utsogn under debatten om Kristiansand teater søndag ettermiddag. Den fant sted foran rundt 140 engasjerte publikummere i lokalene til Kristiansand kunsthall.

Ordskiftet er det første i en serie arrangert av Kristiansand folkebibliotek.

Foruten nevnte Utsogn bestod panelet av Høyres Helene Knutsen, Aps Mette Gundersen og kulturarbeider Trond Arntzen. Som en (skulle det vise seg) heller partisk ordstyrer hadde man engasjert UiAs Per Kvist. Det var sistnevnte som informerte forsamlingen om at private interessenter har vist interesse for å starte virksomhet i de rivningstruede lokalene.

«Skam å rive«

— Hvis noen kan bruke bygget slik det er nå er det kjempebra, sa Høyres Helene Knutsen. Sammen med Tor S. Utsogn var hun trolig nokså alene i lokalet om å synes det er OK å rive teateret med Henrik Finnes stadig mer kjente mosaikkvegg. Det hjalp ikke at kulturjournalist Gunvald Opstad holdt en kraftig innledning til fordel for bevaring:

Kulturjournalist Gunvald Opstad klinte til mot dem som vil rive teateret. Foto: Torgeir Eikeland

— Hvis dette rives vil det bringe skam over Grundekjøn-epoken til alle tider, og det vil være en grusom fornærmelse mot kunstneren, fyrte han løs.- Dette har det vært politisk enighet om i åtte år, og så sent som i desember vedtok et enstemmig byutviklingsstyre å sende en reguleringsplan som åpner for riving ut på høring. Det inkluderer også Ap, fremholdt Tor S. Utsogn og fortsatte:

«Forferdelig stygt«

— Bygget er forferdelig stygt, for å si det folkelig, og de planene som foreligger må jeg si innebærer en forskjønnelse av området. Vi må sette beina på jorda og innse at vi ikke har råd til å drifte to store kulturbygg i Kristiansand. Hvis vi skal bevare bygget må vi kutte i tjenester, og det tror jeg ikke vi kommer i mål med, sa Utsogn.

— Vi må stikke fingeren i jorda og se hva vi kan klare oss uten. Jeg mener vi må bruke noe av pengene på kulturaktiviteter i stedet for bygg. Men vi i Høyre er delt. Det er mest vi unge som ønsker å rive, mens senioravdelingen er for bevaring, røpet Helene Knutsen.

Senior-Høyre

Dermed spratt tidligere ordfører Per Sigurd Sørensen (H) opp fra publikumsstolen og gav seg til kjenne som bevaringsvennlig seniormedlem:

Eks-ordfører Per Sigurd Sørensen tilhører "senior-Høyre" som vil bevare teateret. Foto: Torgeir Eikeland

— Å rive bygget er relativt irreversibelt. Ingeniører kan få til det de vil, og dette er et bygg vi bør ta vare på, sa Sørensen. Kostnaden ved å bygge om teateret til noe annet enn teater var et sentralt tema. Teknisk direktør Ragnar Evensen (som holdt en rivningsvennlig innledning), innrømmet at alt er mulig:- Men det kommer til å koste det hvite ut av øyet, advarte han.

Mette Gundersen (Ap) var opptatt av at man nå må få åpnet bygget for aktivitet og kartlegge mulighetene som finnes:

— Det verste man kan gjøre mot et bygg er å la det stå tomt. Jeg har tro på at vi skal få dette til. Jeg har hørt Høyre og Frp langt mer bombastiske enn dette, sa hun.

Onsdag skal formannskapet behandle saken.