De nominerte til Sørlandets litteraturpris for 2014 ble presentert under et arrangement i Arendal kulturhus torsdag morgen. I klassen skjønnlitteratur er Cathrine Evelid nominert for "Dinglen og Ramona", Agate Øksendal Kaupang for "Å holde pusten" og Nils Christian Moe-Repstad for "Teori om det eneste".

I klassen for sakpros er Line Baugstø nominert for "Camilla Collett", Bjørn Arild Ersland for "Nysgjerrig på bakterier" og Tone Klev Furnes for "Emanuel Vigeland".

Utdeling i april

Publikum kan stemme fram til 4. april, og vinnerne blir offentliggjort i Arendal bibliotek 23. april. Prisene er på 15.000 kroner, samt et kunstverk.

Juryen har bestått av John Terje Ruenes (Vennesla Libris), Leon Bang Hetlevik (Mandal bibliotek), Irene Trysnes (UiA), Merete Holtan Birknes (Birkenes bibliotek) og Hilde Daland (UiA).

Juryens begrunnelse

Dette skriver juryen om bøkene forfatterne er nominert for:

Cathrine Evelid (f. 1969) er fra Kvinesdal, nå bosatt i Oslo. Hun debuterte i 2012 med boka ”Mamma er en countrysang”. "Dinglen og Ramona” er hennes andre bok. Foto: Torgeir Eikeland

Cathrine Evelid: "Dinglen og Ramona" (Aschehoug, 2013). Boka følger Ramona som vender tilbake til bygda når faren er død. Der venter et arveoppgjør, minner fra oppveksten og broren Dinglen. Dette er en grotesk vakker bok om familiehemmeligheter, kjærlighet og svik. Språket er tett og dampende, full av detaljrikdom, som gir leseren både utfordringer og opplevelser i møte med mennesker og natur.

Agate Øksendal Kaupang (f. 1993) er fra Kristiansand. ”Å holde pusten” er hennes første bok. Foto: Bendik Baksaas

Agate Øksendal Kaupang: "Å holde pusten" (Gyldendal, 2013). Dette er en brutalt ærlig bok om å vokse opp med psykisk sykdom i nærmeste familie. Den unge jenta må ta ansvar for å holde familien sammen i en kaotisk hverdag preget av en ustabil mor, barnevern og store ytre påkjenninger. Samtidig skal livet utvikles i sårbare ungdomsår. Språket er stilsikkert og stramt med presise beskrivelser av mennesker og situasjoner. Nils Christian Moe-Repstad: "Teori om det eneste" (Flamme, 2013). Moe-Repstads sjette diktsamling består av en kassett med to deler i sterk kontrast til hverandre, både i form og innhold. Diktsamlingen forteller historien om Moe-Repstad da han som 19-åring brekker nakken i en stupeulykke og blir lam fra livet og ned. De to delene er svært forskjellige i form, men utfyller hverandre på en særdeles spennende måte. En sterk leseopplevelse om en livsforandrende hendelse.

Line Baugstø (f. 1961) er fra Kristiansand. Hun er en etablert forfatter med mange utgivelser bak seg. Foto: Sondre Steen Holvik

Line Baugstø: "Camilla Collett" (Cappelen Damm, 2013). Camilla Collett er en av norgeshistoriens viktigste forfattere og vår første kvinnesakskvinne. Hennes til dels dramatiske liv er en spennende reise i det nye Norges tilblivelse og utvikling. Baugstø nærmer seg denne kvinnen med nysgjerrighet, respekt og et ønske om å forstå og lære, både om hennes og sin egen samtid. Camilla Collett trer fram, levende og godt skildret, både for unge mennesker og voksne.

Bjørn Arild Ersland (f. 1965) er fra Mandal, og bor nå i Stavanger. Han har en rekke utgivelser bak seg. Foto: Ole Dag Kvamme

Bjørn Arild Ersland: "Nysgjerrig på bakterier" (Mangschou, 2013). Denne boka er siste tilskudd i en serie for barn med aktuelle tema fra forskningens verden. Vi får vite hvordan alt liv på jorden stammer fra bakterier, og at bakteriene både er livsfarlige og livsnødvendige. Boka appellerer til barns utforskertrang og er krydret med artige ”fun facts” i tillegg til at den gir mer seriøs forskningsbasert informasjon. Samspillet mellom tekst og bilder fungerer godt. En gøyal og interessant bok for barn i alderen 8-12 år, eller barn i alle aldre!

Tone Klev Furnes (f. 1964) er fra Mandal. "Emanuel Vigeland" er hennes fjerde kunstnerbiografi. Foto: Jarle R. Martinsen

Tone Klev Furnes: "Emanuel Vigeland" (Dreyer, 2013). Emanuel Vigeland (1875-1948) hadde i første halvdel av 1900-tallet en ledende posisjon som kirke— og monumentalkunstner, både i Norge og i utlandet. Furnes har skrevet en praktfull bok om denne litt mindre kjente Vigeland, ledsaget av flotte gjengivelser av kunstnerens verk. Forfatteren evner å levendegjøre en ruvende skikkelse i vår kunsthistorie. Boka gir god oversikt, samtidig som den er detaljrik omfattende i den biografiske delen.