Ni filmer med et utvalg av Marvel Comics superhelter, har til nå sett dagens lys etter den første suksessen med «Iron Man» i 2008. Og flere filmer lurer i skyggene. Av og til redder heltene verden alene, eller så slår de seg sammen som The Avengers. Nye og utrolige plotts røres sammen for å gi heltene en ny unnskyldning for å ta på seg sine drakter og masker, og vi møter opp i hopetall på kinoene hver eneste gang.

For å understreke poenget: På listen over de mest innbringende filmer noensinne under åpningshelgen ligger «The Avengers» på førsteplass med over 207 millioner dollar og «Iron Man 3» på andreplass med 174 millioner dollar. Totalt har de to filmene spilt inn nesten 17 milliarder kroner på verdensbasis. Tallene taler for seg — vi liker det.

Superheltene og filmene har endret seg med årene, både i utseende og selvfølgelig når det gjelder spesialeffekter. Jeg har ennå friskt i minne hvordan Hulken så ut i tv-serien «The Incredible Hulk» (1978-1982). Riktignok var mannen under den grønne malingen (Lou Ferrigno) over gjennomsnittet muskuløs, men han var mer komisk enn skummel med sine frynsete shorts og lykketroll-hår.

Det er noe ganske annet å se Hulken i dag når han for eksempel denger rundt på Loke i «The Avengers», en scene det hadde vært umulig å skape på samme måte uten spesialeffekter.

Nå er det heldigvis ikke bare de klassiske superheltene og tegneseriene det lages film av. To av mine favorittfilmer er basert på tegneserier med en litt mørkere undertone. «The Crow» av James O’Barr (Brandon Lee mistet livet sitt under innspillingen, og det er en skam at det nå skal lages en remake av den) og «Sin City» av Frank Miller.

Historiene og hovedpersonene er deilig mørke, og universene de utspiller seg i, like så.

Oppfølgeren til sistnevnte, «Sin City: A Dame To Kill For», kommer på norske kinoer 5. september i år. Dagen før bursdagen min. Det kan da ikke være tilfeldig, eller hva Robert Rodriguez?

Selv om jeg absolutt er en fan av sjangeren, i alle fall for det meste, lurer jeg likevel på hvor mange ganger de kan gjøre suksess med samme melka før den surner? Nå har de jo begynt å ta for seg spillverdenen også, men hva skal de lage film av etter det? Når de samme superheltene har reddet verden utallige ganger, på uendelig mange måter, hvem skal redde verden da? Hvordan ser fremtidens superhelt ut?