Det nye museumsbygget skal bygges innerst i Nodeviga, og står tidligst ferdig i 2021. Det nye museumsbygget skal bygges innerst i Nodeviga, og står tidligst ferdig i 2021. Foto: Reidar Kollstad

Fem kjemper om å tegne Vest-Agder-museet

Fem firma står igjen i konkurransen om å tegne det nye bygget til Vest-Agder-museet på Odderøya.

KRISTIANSAND: Helen & Hard har tegnet både det prisbelønte kulturhuset i Vennesla og Flekkefjord kultursenter. Nå er firmaet ett av de fem som går videre til finalen i konkurransen om å få tegne det nye museumsbygget på Odderøya.

31. januar skrev Fædrelandsvennen at hele 51 søknader kom inn til Vest-Agder-museet i første runde. Nå er fem av disse tatt ut til videre vurdering. Ifølge en pressemelding fra museet gjelder det følgende firma:

  • BIG Bjarke Ingels Group og Element. Dette danske firmaet har for eksempel tegnet det danske maritime museet i Helsingør.
  • Helen & Hard. Oslo- og Stavanger-firma som stod bak kulturhuset i Vennesla og kultursenteret i Flekkefjord.
  • Reiulf Ramstad arkitekter. Oslobasert firma som har tegnet Norsk tindesenter i Åndalsnes.
  • Arkitektbyrå Lahdelma & Mahlamäki. Finsk firma fra Helsingfors som har tegnet museet for de polske jødenes historie i Warszawa.
  • Transborder Studio. Oslo-firma som vant konkurransen om å tegne det nye Landbrukskvartalet.

Utvelgelseskriteriene som er brukt er blant annet at «særlig god formgivningsevne» kreves. Det er også en forutsetning at firmaet har tidligere erfaringer med driftsøkonomiske kulturbygg, med gode utstillingsarealer og gode løsninger for publikumsflyt.

De skal også ha vist evner når det gjelder å innpasse bygg i eksisterende natur- og kulturmiljø.

Vinnerutkastet skal være kåret til sommeren, og det nye bygget er anslått å koste rundt 150 millioner kroner. Dette er stat, kommune og fylkeskommune tenkt å betale, og dersom de gjør dette kan bygget tidligst stå ferdig i 2021.