KRISTIANSAND: — Vi vil veldig gjerne at NRK skal komme igjen, og derfor var det veldig viktig at det gikk bra fredag, sier Bentein Baardson.

Fædrelandsvennen møtte administrerende direktør på Kilden og KSO-direktør Haakon Berge lørdag for å oppsummere inntrykkene fra åpningsshowet. Da hadde de siste gjestene akkurat sagt farvel.

— Vi sendte dem hjem, de andre direktørene, grønne av misunnelse, sier Berge, og kroer seg der han sitter i kafeen på Kilden.

Han hadde fått besøk av en rekke orkesterdirektørkollegaer fra resten av landet. I likhet med de fleste tilreisende gjestene, trodde de at de skulle se en åpning av et ordinært distriktskulturhus. I stedet fikk de altså en helprofesjonell forestilling i landets nest største konserthus etter operaen i Oslo.

Mange vet ikke

— Det er mange som ennå ikke har ikke skjønt hva Kilden er, sier Baardson.

Men dette kan altså ha endret seg en god del etter at NRK 1 søndag viser en kortversjon av showet på fjernsyn, og etter at NRK 2 har vist det i sin helhet neste søndag.

— Markedsføringsverdien er anslått å være rundt 30 millioner kroner, og avviklingen av showet gikk så bra at vi like gjerne kunne sendt det direkte, sier Baardson.

Det har ligget en markedsføringsmotivasjon bak sammensetningen av åpningsshowet. Det skulle nemlig gjenspeile et tverrsnitt av hva man kan vente å se og høre i Kilden de kommende tre årene. Samtidig erkjenner de to at de tv-messige hensynene førte til en del kompromisser i forhold til hva konsertsalen virkelig kan yte. Den går nemlig for å være det ypperste i landet for symfonisk musikk. Produksjonen fredag var imidlertid ganske elektrifisert.

Grusomme valg

— Det er noen grusomme valg man må gjøre for å tilpasse det til tv, og det går på bekostning av lyd og lys. Lyset var det aller vanskeligste, og det vi var mest spente på. Vi hadde hentet ekspertise fra Danmark for å få det til. Samtidig er det veldig deilig å høre NRK skryte uhemmet av vår tekniske stabs profesjonalitet, sier Baardson.

— De som vil høre hva salen virkelig er god for akustisk, må komme og høre KSO torsdag, sier Berge. Da står "Vårt symfoniske grunnfjell" på programmet som del av musikkfestuken. Den starter allerede i morgen med "Fremtiden er uhørt", hvor elever fra UiA opptrer sammen med KSO, og avsluttes med korpsdagen lørdag.

— Da har vi 1200 medvirkende, og avslutter med korpskro her i kafeen med lapskaus og øl, sier Baardson.

Gigantisk opptur

Deretter går man rett på fire utsolgte nyttårskonserter, og ingen av de to hadde regnet med at hele 4000 mennesker skulle kjøpe billett til disse.

— Det er helt vilt, sier Baardson.

Det er altså ikke så mye tid å trekke pusten på etter kjempeløftet som åpningskvelden var.

— Men vi var herostratisk lykkelige i KSO etter showet. Jeg har aldri fått så mange klemmer før i hele mitt liv, og det har vært en gigantisk opptur for alle som jobber her, sier Haakon Berge.

— Den største opplevelsen var likevel å høre 150 lokale amatørkorister stå opp mot seks internasjonale sangstjerner, sier Baardson.

— Vi ble advart på forhånd om at det ikke kom til å gå, men de tok feil, sier Berge, og skryter uhemmet av korkoordinator Marianne Sødal.

— Kilden kommer til å bli et kraftsenter for lokal talentutvikling. Nå er det på tide at sørlandsdialekten får sin rettmessige plass på landets scener, sier Bentein Baardson.