BILLEDKUNST: Anmelder Lars Ole Knippel gir Nupen seks av seks mulige stjerner når han vurderer den nordiske vandreutstillingen som skal videre i Danmark ut året og så til Vestfold Kunstmuseum i 2008. I Knippels ord er Nupen «en gigant både som person og som kunstner. Et fjell, som rager i et nåtidig lavland av smarte og selvpromoterende utøvere». Han sier videre at kristiansanderen for lengst har satt norsk kunst på verdenskartet, og at denne utstillingen burde utløse en invasjon.

Etter en lengre beskrivelse av kunstnerens arbeidsforhold i hjembyen, og hvordan det sørlandske lyset om motivene påvirker Nupen uten at det gir utslag i konkrete motiver, sammenligner anmelderen ham med Edvard Munch. Han roser Kjell Nupen for å unngå å bli en masseprodusent, og stå imot kuratorers trendluner. Knippel mener at «alle hans verk oser av gjennomarbeidet kvalitet, og har en dybde, som har en magnetisk kraft».

Utstillingen som nå er på nordisk vandring er resultatet av et samarbeid mellom fire kunstmuseer: Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, Kastrupsgårdssamlingen, Hafnarborg på Island og Haugar Vestfold Kunstmuseum i Norge. Den viser over sytti verk, hovedsakelig malerier, fra hele Nupens kunstneriske karriere og består av utlånte verker fra museer og private samlinger.

Danskene har tidligere kunnet oppleves hans kunst hos Galleri NBs utstillinger i Viborg og Roskilde, men dette er første gangen Kjell Nupen presenteres på museumsutstillinger i Island og Danmark.

INGVILL DYBFEST Dahl