KRISTIANSAND: — Klart jeg ble forbanna. Selvsagt, sier Faber. Han sitter på den andre sida av kafébordet og ser innett ut. Selv om det har gått en måned, blir de blå øynene fremdeles mørke under capsen når anmeldernes slakt av hans tredje fullengder trekkes fram.

Det er ikke til å legge skjul på at terningkast 2,8 i snitt var betydelig dårligere enn han hadde regnet med.

«Passages» skulle være plata hvor Erik Alfred Faber-Swensson skulle ha full kontroll over produktet. I nesten tre år hogde han sangene sine i stein. Musikere ble byttet ut og ulike produsenter prøvd. Denne gangen skulle han en gang for alle bevise at han kan mer enn den fjærlette plastpopkunsten han er blitt beskyldt for å utøve.

Tross gjentatte radiohits og gode listeplasseringer, har Faber nemlig aldri nådd opp hos musikkpolitiet. Og heller ikke denne gangen fant han nåde for domstolen:

«Vassen emopop».

«Vassen emopop som suger livskraften ut av deg», skrev Dagbladets Sigrid Hvidsten om «Passages».

— Nå har jeg til sammen tre ganger terning to hos Dagbladet. Det blir terning seks til sammen, ler han galgenhumoristisk.

Bergens Tidende var enda kvassere:

«For at dette skal være en «personlig» plate, må Erik Faber være laget av hardplast og gå på batteri», skrev Helge Olsen som kaller «Passages» en plate så ferdigsydd for kanal 24 at den kommer ferdigglemt». Dagbladet og BT var de klart strengeste avisene med terning to i begge. Fædrelandsvennen og Drammens Tidende er de eneste som har vurdert «Passages» til en femmer, mens for eksempel VG ga en lunken firer.

— Hva skal man si. De kan ikke ha hørt ordentlig på plata. Du kan ikke like noe hvis du ikke VIL like det. Det får være deres problem at de er forutinntatt og har huet fullt av søppel. Det skal du sitere meg på. At folk skal ha tak over huet og mat på bordet fordi de skriver sånt piss, det kan ikke jeg forstå. Det står jo ikke noe om musikken i anmeldelsene. Dette er ei plate som må lyttes til før den sniker seg innpå deg. Det jeg støtter meg til er at folk jeg respekterer synes den er dritbra, sier Faber.

Flom av telefoner.

I dagene etter at anmeldelsene sto på trykk fikk han en flom av telefoner og tekstmeldinger fra kjent og ukjent. Mange lurte på hva galt han kunne ha gjort mot anmelderne.

— Men jeg har jo ikke gjort en dritt, flirer han.

Det han derimot må gjøre er å få ut en ny singel snart.

Salget av albumet har nemlig flatet ut på 7500. «Passages» falt denne uka ut av VGs liste over de 40 mest solgte albumene. Samtidig er radiohiten «Not Over» fremdeles den 14. mest solgte singelen i landet, og den kan høres på radioen stort sett hele tiden.

Den neste singelen blir duetten «Raising» med Marte Wulff.

Femte mest solgte.

På Sørlandet er Faber for øvrig den femte mest solgte, ifølge «Sørlandslista» i Fædrelandsvennen.

Dermed blir det kanskje godt besøk når han går på scenen på Kick i kveld.

Møt fram og se om han virkelig er laget av hardplast.

FAKTA:

Erik Faber

Artist fra Kristiansand. Har kontrakt med Sony BMG.

GITT UT:

"Between th lines" 2002

"Century" 2003

"Passages" 2006

Har radiohit med "Not over"

Spiller i kveld på Kick