KRISTIANSAND: — Om trenden fra i fjor og magefølelsen stemmer, blir det en naturlig økning på alle fronter, samtidig som vi rendyrker konseptet, sier Punkt-arrangør og aktør Erik Honoré.

Sammen med musikermakker Jan Bang maskintrommer han sammen til den tredje årlige utgaven av den høyst unike festivalen i august. Punktfestivalen har utspring i et stadig pågående prosjekt mellom Bang og Honoré, som også omfatter cd-utgivelser og musikalske krumspring rundt om i verden. Men i månedsskiftet august/september er det i Kristiansand de impulsive kvalitetskomposisjonene vil finne sted.

Kommer tilbake

— Det er to kategorier av artister i år - og vi er like fornøyde med begge, bedyrer Honoré.

Gruppene han sikter til er tonetraverne som vender tilbake, samt Punkt-debutantene.

— Musikere som Nils Petter Molvær, Sidsel Endresen og Eivind Aarset er en slags stamme i festivalen. I tillegg bruker vi mye tid på å prøve å finne de nye tingene som både er i tråd med vårt prosjekt og samtidig markerer nye retninger, sier han.

Tyske Kammerflimmer Kollektief var et av bandene Honoré kicket på, og skyndte seg å booke.

— De er helt utrolig spennende - et sted mellom filmmusikk og psykedelisk rock med islag av jazz, forklarer han, før han også drar fram den engelske vokalisten June Tabor, Trio Medieval og den norske jazzvokalisten Solveig Slettahjell som spennende og varierte smaker på programmet.

Bratt STIGNING

. Punktfestivalen fikk allerede i 2005 bred og superlativstrødd dekning i internasjonal presse. Det hjalp til med å snu røde tall til fulle hus i fjor, og i år har ingen måttet overtales til å stille.

  • Det er vanskelig å kommunisere noe ikke alle vet hva er, så første året måtte vi omtrent snakke med én og én. Men stigningen har vært bratt. Vi kommer faktisk til et - «no pun intended»-punkt hvor det er fullt. Det henger sammen med kvalitetskriteriet, og at vi ikke har kapasitet til flere enn 13 pluss 13 konserter på tre dager, sier Honoré.

— Nå har vi så stor pågang at vi er vi må si nei til folk vi både kjenner og som vi respekterer høyt, utdyper Bang.

Internasjonal

Større enn årets pakke har ikke Punkt-pappaene planer om å la festivalen vokse. Men den skal få utvikle seg. I år har blant annet musikkstudenter ved HiA et eget konsertprosjekt på Kick hver kveld, som har fått navnet Punkt Elope.

— Det er en naturlig utvidelse som følger den røde tråden at vi vil hå både de eldste, mest erfarne og de helt ferske musikerne. Det gir en god dynamikk, påstår Honoré.

For folk flest.

Nylyd-gründerne drar gladelig i sine internasjonale kontaktråder og liker å være med på å bygge opp Kristiansand som kulturby. Og trass sitt tilsynelatende «smale» konsept vil de favne bredt.

— Selv om vi kjører konseptet live remix og bruker masse digitale duppeditter, er dette en festival for folk flest, og noe vi først og fremst lager for sørlendinger - selv om de første solgte billettene er til folk i Canada, Tyskland og Skottland, understreker Bang.

— Vi håper folk får en opplevelse av en musikktype de kanskje ikke visste at de likte. Men uten at vi pusher på. Punkt er ikke ekskluderende. Blir den det, så slutter vi, fastslår Erik Honoré.

29. august kan også du også bli med på leken.