KRISTIANSAND: — Å du vet svaret på den, sier trommeslager Steve Pinnell og smiler lurt. Han trenger ikke svare på spørsmålet om hvilken Smokie-sang som er mest etterspurt.

I går var Smokie det største navnet på Dark Season Festival i Kristiansand, og konserten er en av cirka 120 livejobber for bandet i året.

Snart har gutta i røyken sunget «Living next door to Alice» i alle verdens land. Selv da de spilte i Ulan Bator i Mongolia sto det 60.000 mennesker utenfor stadion hvor de spilte, bare for å høre lyden av dem.

Tolv timer

Da Fædrelandsvennen møtte Pinnell og de andre gutta i Smokie utenfor Hotel Caledonien fredag ettermiddag hadde de reist sammenhengende i tolv timer gjennom forsinkede fly og omveier fra Stockholm kvelden før. Først i rekken går en veldig bestemt turnémanager på hundre kompakte kilo:

— Gutta er veldig trøtte og trenger å vaske og stelle seg før dere tar bilder, sier han kontant.

Festivalsjef Liv Håland har på sin side kastet seg over eldstemann og eneste gjenværende originalmedlem Terry Uttley.

Pigg gjeng

— Endelig traff jeg dere. Dette har jeg ventet lenge på, stråler hun mot Uttley. Og 56-åringen ser pigg nok ut og har ingen problemer med å bli tatt bilde av. Det gjelder etter hvert resten av gjengen også.

— Selvsagt kan dere snakke med oss, sier trommeslager Pinnell (55). Han er så trøtt at det ser ut som han trenger fyrstikker for å holde oppe øynene, men svarer likevel profesjonelt og forekommende på spørsmål han trolig har hørt før et par ganger.

Sverige-turne

— Det har gått i ett, og fortsetter med å gjøre det. Vi begynner en Sverige-turne neste uke, og mot slutten av måneden tror jeg vi kommer til å befinne oss i Tblisi (Georgia), sier Pinnell. Han er ikke med på at Smokie er noe typisk «norgesvenn-band», selv om de de siste årene har spilt her til lands både sent og tidlig. Grunnen til at det føles så ofte er at bandet er på mer eller mindre konstant turne. (Sjekk turnélista på www.smokie.co.uk)

— Vi er overalt i verden, men aller mest spiller vi i Nord-Europa, påpeker Pinnell.

30 år siden

Det er 30 år siden Smokie slo gjennom stort med den selvtitulerte plata «Smokie». «Living next door to Alice» ble en superhit i 1976, og det samme gjaldt «Lay back in the arms of someone». Snart solgte bandet millioner av plater, og i årene som har fulgt har de vært umulige å glemme for millioner av fans.

Men selv om ikke Pinnell var med da det store skjedde på syttitallet, er han langt fra noen fersking.

— Jeg har vært med i noenogtjue år nå, sier trommeslageren som godt husker at han har vært i Kristiansand og spilt før.

Går ikke lei

— Og hvorfor går du ikke lei?

— Lei!? Dette er jo selve livet. Når vi har hatt turnépause i fire-fem uker er jeg klar igjen for å dra ut på veien. Det er de andre også. Jeg vet ikke hva annet jeg ellers skulle gjort. Vi kommer til å fortsette å rocke til vi ikke klarer det mer, sier den uutslitelige trommeslageren. Rundt ham har resten av gjengen snakket ferdig med festivalsjef Liv Håland og lokalradioen.

— Nå er vi nødt til å få oss et par timer på øyet før vi går på scenen, sier Pinnell og takker høflig for seg.

Fredag kveld klokka 23.00 går han og Smokie på scenen i Caledonien Hall, litt for sent til at Fædrelandsvennen kan by på bilder av konserten.

I morgen kveld spiller blant andre CC Cowboys, Mezzoforte og Åsmund Åmli Band på Dark Season. Se www.darkseason.com for program.