Den verdensberømte skuespilleren lanserte sine teorier om miljøgifter og kreft på sitt nettsted Goop.com. Hun mente blant annet at hverdagslige produkter som shampoo, fuktighetskremer, rengjøringsprodukter, tepper og leker kan lenkes til sykdommer som astma og kreft hos barn, og mante til forsiktighet.

– Fostre, nyfødte og småbarn har ikke et stoffskifte som gjør dem i stand til å skille ut giftstoffer slik voksne kan. Og vi fyller konstant miljøet vårt med kjemikalier som kanskje ikke er trygge, skriver hun.

Forskning

Hun gir seg imidlertid ikke med den salven.

– Forskningen gir grunn til bekymring. Tilfellene av sykdommer som astma, kreft og autisme hos barn har skutt i været, skriver hun.

Kritikk

Paltrows uttalelser blir møtt med massiv kritikk fra britiske eksperter. Professer i bakteriologi ved universitetet i Aberdeen, Hugh Pennington er klar i sin tale:

– Det irriterer meg når kjendiser bruker sin posisjon til å spre nonsens, sier han til The Telegraph.

Han mener at folk like gjerne bare kunne spurt folk på undergrunnen om råd. Og til spørsmålet om shampoo er kreftfremkallende:

– Shampoo er hundre prosent trygt, med mindre du drikker det i store kvanta, sier han.

Kreftforsker Lesley Walker sier til samme avis at Paltrows kreftpåstander er feil, og viser til at antallet krefttilfeller ikke har gått opp dramatisk.

– Det har vært svært lite forandring de siste ti årene, sier han.

Kjendiser

Det er ikke første gang velmenende kjendiser uttaler seg om ting de strengt tatt ikke har peiling på. Organisasjonen Sense about Science har derfor gjort det til en tradisjon å gjennomgå og irettesette kjendisenes villfarelser gjennom utgivelsen av en større rapport hvert år. Dersom du har lyst å se hva ekspertene mener om Tom Cruises psykiatriteorier, Maria Careys Einstein-tolkninger eller Kelly Osbournes kreftteorier kan du laste ned hele rapporten her.