Den norske filmvåren inneholder det meste av genrer og godt og dårlig. Vi starter høyt oppe allerede denne uken:

Den kritikerroste og prisbelønte Clint Eastwood-filmen «Gran Torino» har norsk premiere. Filmen har toppet internasjonale kinolister i lang tid. Først i USA etter verdenspremieren der i desember 2008, etterpå i Europa.

Her er en kort oppsummering av alle vårens filmpremierer:

Disse har premiere allerede 27. mars:

«Gran Torino»

Ho! Ho! Bøy deg mot Carmel, California, for her kommer en ny film av borgermester Clint Eastwood. Clint spiller sjøl actiondrama – om en Korea-veteran som begynner å rydde opp i nabolaget og engasjerer seg i verden igjen.

(Saken fortsetter under traileren)

«En shopoholikers bekjennelser»

Her kommer faktisk en amerikansk komedie om den butikk-avhengige Isla Fisher som får jobb i økonomisk magasin og forsøker å skjule fortiden sin. Fisher var med i «Wedding crashers» og er et konjunktur-ømfintlig kort i en film med uventa mange veteraner – som Joan Cusack, John Goodman, John Lithgow, Kristin Scott Thomas, Lynn Redgrave og Julie Hagerty.

«Hunger»

Regissøren heter Steve McQueen, men han er en brite som har laget drama om sultestreik i et fengsel i Belfast i 1981. Ukjente skuespillere, dramatiske begivenheter.

«Taken»

Og så dukker briten Liam Neeson opp med et bekymra ansikt og spiller internasjonal thriller. CIA-agent får beskjed om at noen driver og kidnapper dattera hans i Paris, og hun spilles av Maggie Grace, kjent fra «Lost». Laget av Pierre Morel, som gjorde den heftige Luc Besson-filmen «Banlieu 13».

«The unborn»

Endelig en grøsser – Odette Yustman og Gary Oldman spiller noen voldsomme greier om at noen døde personer nektes adgang til himmelen og jakter rundt etter en ny kropp, for å lure St. Peter. Yustman var med i «Cloverfield».

(Saken fortsetter under traileren)

Premiere 3. april:

«Blekkhjerte»

Brendan Fraser og Sienna Guillory i en eventyrfilm basert på bestselgerbok av Cornelia Funke. Handler om en pappa som dessverre gjør fantasi-figurer virkelige hvis han leser om dem. Til gjengjeld forsvinner en virkelig inn i eventyrene.

«Briller»

er en japansk komedie som heter «Megane». Kvinnelig universitetsprofessor kommer til ferieøy og treffer interessante mennesker. Her driver de med skumring. De bare sitter der og lar natta komme. Feelgood-film om å kutte ut.

«Defiance»

Se opp for Daniel Craig, som til vanlig skitner til smokinger i nye Bond-filmer. Her i en krigsfilm fra 1941. Øst-europeiske jøder på flukt. Mye vinter og rivalisering og kamp for å overleve akkurat når påskeliljene kommer for alvor.

«Fast & furious»

Vin Diesel og Paul Walker sammen i en film med de magiske action-ordene Fast og Furious. Både Diesel og Walker er undervurderte folk, og en ny bilaction-film.

«Lett på tråden»

Jessica Biel, Kristin Scott Thomas, Colin Firth i en britisk-amerikansk komedie som er laget av han som regisserte «Priscilla – ørkendronningen», Stephan Elliott. Også denne filmen er preget av stygge klær. For dette er fra mellomkrigstida, og amerikansk jente snur opp-ned på de stive engelskmennene.

«Mammut»

er den nye filmen til Åmål-regissøren Lukas Moodysson, og den har utenlandske folk som Gael Garcia Bernal og Michelle Williams i hovedrollene. Handler om karriere-foreldre som vanskjøtter barnet sitt.

(Saken fortsetter under traileren)

«Marley & Me»

Jennifer Aniston og Owen Wilson? Jo, kanskje for fem år siden. Handler om en mann som kjøper hvalp til kona for å slippe å bli far. Psykopat-moro for hundegalninger.

«Monsters vs. Aliens»

Dette er en animasjonsfilm om Susan som av mystiske grunner blir 15 meter høy. Dermed sperrer Myndighetene henne inne, og der treffer hun de andre raringene som USA ikke skulle få se. Så landet en robot på jorden for å ødelegge den. Høres flott ut.

«Skjult»

Alarm, alarm! Kristoffer Joner i ny hovedrolle, i en ny norsk grøsser, der også sangerinnen Karin Park spiller en rolle. Joner spiller en mann som kommer til hjemstedet på Vestlandet etter mange år. Mørke hemmeligheter. Laget av Pål Øie, som gjorde «Villmark». Jeg tror på en femmer-terning for Joner. Og hans er bedre ut enn noensinne!

«Vin i vrangstrupen»

Tjajaja. Chris Pine er ikke det helt store. Han har spilt flate ting som «Just my luck» og «Prinsesse på prøve 2». Handler om en sann historie fra 1976, da en California-vin laget sensasjon i Frankrike.

Premiere 17. april:

«Lille soldat»

er et dansk action-drama om ei dame som har vært soldat og ansettes for å kjøre pappas bordell-damer. Det blir øgli. Dette tror jeg ikke på, for danskene kom for lenge siden inn i en dyster sadisme-psykopati og ramla aldri ut av den igjen.

«Manolete»

Adrien Brody og Penélope Cruz, det er lovende. Brody spiller tyrefekteren Manolete, noe som betyr at også tilhengere av kuer får sitt.

«Pride and glory»

Edward Norton og Colin Farrell i en thriller. Det låter også bra. Norton etterforsker en sak som fører ham til svogeren Farrell. Dette kan ikke guttene rote bort.

«The boat that rocked»

Jøje meg 2: Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Kenneth Branagh og Rhys Ifans i en film om piratradioen som spilte pop hele døgnet fra en båt i Nordsjøen. Men akkurat som med ungdommens nåværende Robin Hood-prosjekt: De etablerte var ute etter radio-piratene.

(Saken fortsetter under traileren)

«Two lovers»

Oops, her kommer årets problemvoksne Joaquin Phoenix med de urovekkende øynene sine og et nesten predatorisk underbitt. Han spiller romantisk drama mot Gwyneth Paltrow og Isabella Rossellini. Han vil gifte seg med en annen enn den kvinnen foreldrene har plukket ut for ham.

Premiere 24. april:

«Knowing»

Alex Proyas er en spennende regissør som laget «Dark city» og «I, robot». I denne spiller Nicolas Cage en professor som ramler over noen skumle spådommer og forsøker å sørge for at de ikke blir til virkelighet. Han vil redde både sitt barn og verden. Cage har vært i dårlig form i mange år, og jeg tipper at han driter seg ut igjen.

«Red Cliff»

Husker John Woo. Det var han som fikk pistolfolka til å sveve i sakte film. Nå har han laget historisk drama i Kina med Tony Leung i hovedrollen. Todelt Kina med borgerkrig og masse-scener.

«Role models»

Paul Rudd og Sean William Scott i en film om to forbrytere som får samfunnstjeneste i skole. Der er det ikke moro.

«The uninvited»

Emily Browning spiller ei jente som kommer ut av psykiatrisk og får besøk av morens spøkelse fordi pappa David Strathairn flytter inn med Elizabeth Banks. Dama har ussel fortid.

Premiere 1. mai:

«Hannah Montana: The Movie»

Glem arbeiderklassen, her kommer tweenie-dronninga Miley Cyrus i en helaftens versjon av Disney-TV. Handler om det samme som serien – hun skal forsøke å kombinere eventyrlig karriere med jente-virkelighet.

«How to lose friends»

er en britisk komedie med Simon Pegg og Kirsten Dunst. Til og med Gillian Anderson og Jeff Bridges er med. Handler om at Pegg misliker kjendispressen, men går til grunne i jakten på suksess da han kommer til New York. Basert på en bok som var basert på virkeligheten.

«State of play»

Her kommer vårens halvpolitiske thriller. Russell Crowe, Ben Affleck, Robin Wright Penn, Helen Mirren i en film om en kongressmannn og en undersøkende journalist som forsøker å finne ut av brutale mord som tilsynelatende ikke har sammenheng. Affleck er som klumper i melka, men han kan da umulig klare å ødelegge denne.

«X-men Origins»

Dette er en X-men-film som handler om at Wolverine (Hugh Jackman) skal hevne seg på sin gamle fiende Liev Schreiber. Han har nemlig mange merkelige minner, den mannen. Ryan Reynolds og Dominic Monaghan er med, men ikke Halle Berry.

Premiere 8. mai:

«Star Trek 11»

Jo, det er en ny Star Trek-film, en Star Trek for vår tid, og antakelig vil den få puristene til å gråte i salaten. Her spiller Eric Bana, Winona Ryder, Anton Yelchin, Chris Pine, Ben Cross, Karl Urban med flere, og J.J. Abrams («Lost» og Mission: impossible III») har regissert.

(Saken fortsetter under traileren)

Premiere 20. mai:

«Engler & demoner»

Tom Hanks og Ewan McGregor i en ny kode-film av Ron Howard, det er nasjonaldags-stoff, i oppfølgeren til «Da Vinci koden». Også denne filmen er basert på en Brown-bok, og den handler om at Robert Langdon møter Illuminati-sekta. Ayelet Zurer spiller dama. Hun var med i «München» og «Vantage point». Jeg tror Howard har tatt seg sammen.

«The last house on the left»

Monica Potter og Sarah Paxton i en amerikansk skrekk-thriller. En fluktgjeng fra fengsel tar tilflukt i feriested der en mor og far pønsker ut hevn som langt overgår «Alene hjemme». Kan bli grapsete.

Premiere 29. mai:

«Natt på museet 2»

Ben Stiller og Owen Wilson i eventyrfilm-oppfølger om våkningen til døde museums-figurer som Napoleon og Al Capone. Bill Hader er også med, og det er jo bra.