STOCKHOLM: Sällström, som blant annet har spilt Kurt Wallanders datter på film, ble natt til onsdag funnet død i sin leilighet i Malmö. Det skjedde etter at en slektning hadde varslet politiet som brøt seg inn i boligen, melder Aftonbladet.

Johanna Sällström ble født i Stockholm i 1974. Hun vokste opp i Hälsingland og debuterte i 1989 i «En midsommarnattsdröm» på Hudiksvallsteatern.

Fikk Guldbagge Etter å ha gått Södra latins teaterlinje i Stockholm, fikk hun sitt gjennombrudd som Victoria i TV-serien «Tre kronor» (1996-1997). Filmpublikumet og kritikerne oppdaget henne i «Under ytan» i 1997 der hun spilte Sandra, en ung narkotikamisbrukende kvinne. Den rollen fikk hun en Guldbagge for.

Etter å ha spilt i «Kvinnan i det låsta rummet» (1998), «Anna Holt» (1999), «Magnetisörens femte vinter» (1999) og «Bekännelsen» (2000), fikk hun en ny stor filmhovedrolle:

I «Hans och hennes» (2001) spilte hun mot Jonas Karlsson. Sammen var de et ungt par som slet med barnløshet. Filmen ble sett av nesten 300.000 i Sverige.

Wallander datter I 2005 spilte Johanna Sällström for første gang Kurt Wallanders datter Linda i «Wallander – Før frosten» som ble den først i en ny serie Wallander-filmer med Krister Henriksson. I løpet av to år ble det spilt inn 13 filmer. Den siste i serien, «Hemligheten», hadde kinopremiere i november i fjor.

– Det var med stor sorg og forferdelse vi i dag tidlig fikk beskjeden om at Johanna Sällström hadde gått bort. For oss som har arbeidet lenge med henne i Wallander-teamet er det et tap som går langt utover det yrkesmessige. Johanna var et like fantastisk menneske som hun var skuespiller. Vår dype medfølelse går til hennes datter og øvrige familie, sier sjefen for Yellow Bird Films, som produserte Wallander-filmene, i en uttalelse til TT Spektra.

Lys og mørke I 2005 var hun også med i «Blodsbröder», en film av Daniel Fridell som tidligere hadde gitt henne gjennombruddet med «Under ytan».

Johanna Sällström blandet teater med film, store kommersielle prosjekter med små lavbudsjetts kameratfilmer.

I 2002 spilte hun inn «Hot Dog» av den unge regissøren Alexandra Therese Keining. Keining sa da at hun valgte Johanna Sällström for hennes «interessante blanding av lys og mørke».

– Filmen handler om hva samfunnet vårt gjør med et ungt menneske som ikke lar seg styre, som har denne sterke viljen. Den bare må ut, og så blir det feil, sa Johanna Sällström om sin rollefigur.

Fakta/Johanna Sällströms roller i utvalg: * «För brinnande livet» (1993)

  • «30:e november» (1995)

  • «Petri tårar» (1995

  • «Under ytan» (1997)

  • «Anna Holt» (TV, 1999)

  • «Magnetisörens femte vinter» (1999)

  • «Dubbel-8» (2000)

  • «Bekännelsen» (2001)

  • «Hans och hennes» (2001)

  • «Hot Dog» (2002)

  • «Blodsbröder» (2005)

  • «Innan frosten» (2005)