OSLO: — Arild Buli, hva slags bookingstrategi har Quart? spurte ordstyrer Torgny Amdam i går.

— Dere sier dere skal ha artister blant de største i verden, men disse artistene spiller jo ikke festivaler lenger. De spiller bare stadionkonserter. Hva får deg til å tro at de skal gjøre et unntak og komme til dere? Er det fordi dere er så kule, eller er det fordi dere har så mye penger?

Festivalvirkeligheten

Avsparkdebatten på årets Bylarm i Oslo het «Lidende av hybris, blendet av stjerner: norsk festivalvirkelighet i dag». Og samtalen hadde vært litt kjedelig før Amdam, som har bakgrunn som sinna vokalist i hardcorebandet Amulet, fyrte av ovennevnte rakett mot Arild Buli. I panelet for øvrig satt Thomas Olavsen fra bookingbyrået Atomic Agency, Svein Bjørge fra Steinkjerfestivalen, Anders Odden fra Infernofestivalen, Monica Larsson fra Norsk Rockforbund og Carl Christian Johansen fra nettstedet ballade.no.

Paneldeltakerne var stort sett enige. Refrenget var at festivaler legger igjen mye penger til samfunnet, og at festivaler får ufortjent mye juling for dårlig økonomistyring og like ufortjent lite penger fra det offentlige og næringslivet.

Blodlukt

Men da Buli fikk raketten fra Amdam i fanget, luktet nok forsamlingen på 2-300 delegater og bransjefolk sørlandsblod.

— Nei, de kommer ikke fordi vi er kule. Det er våre to veldig gode bookingmedarbeidere i USA som gjør dette mulig, svarte Buli, litt rød i toppen.

— Hittil har dere satt opp Marilyn Manson og Slash. Slash er vel bare interessant for en og annen familiefar, holdt Amdam på.

— Jeg tror ikke det, sa Buli og trakk blant annet fram Slash's aktualitet for ungdommen gjennom pc-spillet «Guitar Hero» hvor han er en sentral skikkelse.

— Og jeg har fått muntlig bekreftelse på at en av dem som kommer sammen med ham, er av så stort format at han vil kunne fylle Valle Hovin, trumfet Buli. Valle Hovin har plass til 40.000 mennesker. På Quarts hovedarena Idrettsplassen er det plass til 20.000. Aktuelle navn

På Quarts hjemmeside har festivalen listet opp venner som Slash har opptrådt med, og som skal kunne være aktuelle. Der finner du navn som Michael Jackson, Ozzy Osbourne, Dave Navarro, Elton John og Lenny Kravitz.

— Jeg håper vi kan si navnet i løpet av tre-fire uker, sa Buli etterpå.

En million på festival.

Før alt dette hadde det vært mye snakk om festivaler og økonomi. En undersøkelse fra Norsk Rockforbund ble brukt som grunnlag av ordstyrer. Ifølge denne går en million nordmenn på festival hvert år, og de legger igjen cirka 1,7 milliarder kroner. Det blir 2000 kroner pr. hode. Samtidig får festivalbransjen generelt kjeft for elendig økonomistyring, og det er en vanlig oppfatning at den er overbefolket.

– Bare to eliteserielag gikk i overskudd i år, men jeg har ikke hørt noen si at det er for mange lag i Tippeligaen, sa rockforbundets Monica Larson.

Vil overraske.

Buli var lett å kjenne igjen da han fortsatte å svinge pisken mot påholdenhet hos både næringsliv og myndigheter.

— I Kristiansand virker det som det er mange som er negative til Quart. De kommer til å bli overrasket når de ser hva vi lager til sommeren. Tidligere år var det slik at vi måtte søke om å bruke arenaen to måneder i forkant hvert år. Hvordan kan du planlegge noe skikkelig da? Og jeg hadde vært flau hvis jeg hadde jobbet i staten og vært med å dele ut de 30 millioner kronene som ble delt ut i festivalstøtte ved nyttår. Det er for peanøtter å regne, når vi tenker på at det er staten som tjener mest på festivalene og omsetningen vår, sa Buli.

— Jeg er enig med Buli. Det trodde jeg faktisk ikke jeg kom til å være, sa Svein Bjørge til latter fra salen.

— Skål, sa Buli og løftet vannglasset.