For første gang har norsk filmbransje undersøkt hvor mye den taper på grunn av ulovlig nedlasting. Piratene påfører norsk filmbransje et tap på mellom 105 og 210 millioner i året, er konklusjonen i rapporten som er utarbeidet av Econ Pöyry på oppdrag fra Videobransjens felleskontor.

Tallene er usikre, men de viser at filmbransjen og kinoene her i landet har utfordringer. Omsetningstapet utgjør ifølge rapporten mellom 4 og 7 prosent av bransjens totale årsomsetning på 2,9 milliarder.

— Rapporten viser tendenser og retninger som er interessante. og som vi legger til grunn for det videre arbeidet, sier hun Lene Løken, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Film&Kino.

Vil lære av platebransjens feil

Platebransjen har slitt med ulovlig nedlasting av musikk i ti år, og har blitt kritisert for å stritte imot utviklingen i stedet for å gi forbrukerne gode og lovlige alternativer. Dette er erfaringer filmbransjen kan dra nytte av.

— Er det én ting man burde lære av platebransjen, så er det at man må legge til rette for lovlig, betalt nedlasting, sier Løken.

Hun mener at det først og fremst er distributørene som har en jobb å gjøre når det gjelder å finne gode og lovlige løsninger. Foreløpig er det få alternativer for de som vil betale for filmer de laster ned fra nettet.

Ingen DVD-panikk

Salget av DVD-filmer har økt dramatisk de siste årene. Tallene for februar i år viser for første gang synkende salg, men Løken tror ikke dette betyr at omsetningen av DVD kommer til falle dramatisk med det første.

Årsaken er at folks filmvaner ikke har endret seg på samme måte som musikkvanene. I stedet for å sitte hjemme og spille plater tar folk musikken med seg på mobiltelefonen eller mp3-spilleren, og hører den på bussen, på trening og i bilen.

Men når vi skal se film foretrekker vi fortsatt å finne den frem fra hyllen og benke oss ned foran hjemmekinoen.

— DVD er blitt et samleobjekt, du vil eie filmen på samme måte som du vil eie en god bok, sier Løken.

Kinoene blør

Siden den siste toppen i 2003 har det salget av kinobilletter sunket fra 13,5 millioner til 11 millioner i året.

Dette skyldes ikke bare hjemmekino og nedlasting, men at kinoene i dag har større konkurranse enn tidligere fra både TV, spill, internett og andre fritidsaktiviteter.

— Dette må kinoene lære seg å leve med. Kinoene må fremheve sitt særpreg, både som kino og som sosialt treffsted. Vi kommer aldri tilbake til den tiden da kinoene var nesten enerådende som filmformidler, sier Løken.

Unge menn er synderne

Ikke uventet er det menn mellom 15 og 30 som står for det meste av den ulovlige nedlastingen. Mer enn halvparten av all ulovlig nedlasting utføres av denne gruppen.

Det er også her man finner de slappeste holdningene til hva som er lov og ikke lov, viser undersøkelsen. Blant stornedlasterne er det vesentlig færre som sier seg enig i påstander som «Nedlasting av film uten å betale er det samme som å stjele varer fra en butikk», sammenlignet med befolkningen generelt.

Undersøkelsen viser imidlertid at de som laster ned mye film også går mye på kino. «Stornedlasterne», det vil si de som laster ned ulovlig film mer enn én gang i måneden, går tre ganger så ofte på kino som gjennomsnittsnordmannen.

— Vi vet ikke om det betyr at folk laster ned filmen og så ser den på kino senere, men det bekrefter at det er de mest filminteresserte som laster ned mest, sier Løken.

Synes du det er greit å laste ned piratkopiert film fra nettet? Si din mening her.