KRISTIANSAND: — Det har vært en veldig bra kinosommer. Jeg kan ikke huske at vi har hatt så mange store filmer på sommeren tidligere. Besøket har steget kraftig, sier kinodirektør Petter Benestad ved Kristiansand kino.

Økning

Sammenlignet med juli i fjor, ligger kinobesøket i Kristiansand nå 58 prosent foran, så langt i juli. Det vil si at nærmere 30.000 personer har gått på kino hittil denne måneden.

— Dette tyder på at vi kan nå godt over 40.000 besøk i juli. Jeg tror kinoen er den største attraksjonen i Kristiansand etter Dyreparken, målt i antall besøk. Vi har godt besøk hver dag. Forrige mandag var det nesten utsolgt (2100 personer), sier kinodirektør Benestad.

Både fastboende, turister og barnefamilier har trukket til kinosalene i sommer, som følge av mye regn og mange gode filmer.

Storfilmer

Seks dager etter premieren på «Harry Potter og Føniksordenen», har 10.258 personer sett filmen på Kristiansand kino. Den populære filmen er ventet å passere minst 20.000 besøkende.

Storfilmene «Pirates of the Caribbean - At world's end» og «Die Hard 4.0» har nå passert henholdsvis 20.000 og 8.000 besøk i Kristiansand.

Senere denne måneden er det première på «The Simpsons Movie», som også er forventet å bli en publikumsmagnet.

USA

I USA har sommeren lenge vært høysesong for kinopremierer. Da slippes de populære publikumsfilmene. Filmstudioene er redde for piratkopiering, og ønsker av den grunn noenlunde lik premièredato verden over. Dermed slipper nordmenn å vente lenge på storfilmene.

— Lik verdenspremière på «Harry Potter og Føniksordenen» hadde ikke vært aktuelt for to-tre år siden, mener Benestad.

Kampanje

I Norge sørger Kinosommerkampanjen, som Film & Kino og Norske Filmbyråers Forening står bak, for flere publikumsvennlige filmer på kinoene fra mai til august.

— Folk er ikke så fremmed for kinobesøk på sommeren. På kino kan man avkjøle seg i sola og søke dekning for regnet, sier markedskonsulent Vibeke Nilsen i Film & Kino, som er bransjeorganisasjonen til kinoene i Norge.

Tall fra Film & Kino viser at kinobesøket på landsbasis steg med 9,5 prosent i juni, i forhold til i fjor. Fra 25. mai til 3. juli, perioden som vanligvis regnes som den dårligste i året, steg besøket med 24,5 prosent.