KRISTIANSAND: — Vi ønsker å skape et miljø og en atmosfære hvor alle føler seg velkomne. Uansett om du ønsker å delta i noen av aktivitetene, eller om du bare ønsker å henge ut på området, sier Sunniva Dring fra Cirkus Xanti.

Cirkus Xanti er et nysirkuskompani som ble etablert av Sunniva Dring, Sverre Waage og Rune Berny i 2001. De er støttet av Norsk Kulturråd, og ønsker å etablere hovedmanesjen i Kristiansand gjennom et helårs nysirkussenter. Første steg på veien er Sirkuslandsbyen som arrangeres på Odderøya 9. til 17. juli.

Støtte

— Vi har til sammen fått 240.000 kroner fra Vest-Agder fylkeskommune, Kristiansand kommune og Cultiva, og de virker veldig positive til å etablere et senter her. Det blir i tilfelle det første i Norge, sier Sverre Waage.

I Sirkuslandsbyen kan publikum selv få prøve seg på ulike sirkusaktiviteter, veiledet av profesjonelle artister. I tillegg blir det urpremiere på den nye forestillingen ”Loop” av Sverre Waage (manus og regi), og en rekke andre forestillinger med gjestekompanier. Blant annet ”Træerne vokser ind i himmelen”, av og med avgangsklassen fra Sirkusskolen i København.

Annerledes

Nysirkus er en betegnelse på et forestillingsfenomen som blander sirkusferdigheter med dans, teater, performancekunst, show og konsert. I forestillingen ”Loop”, har Waage valgt å gå tilbake til begynnelsen.

— Som livet består forestillingen av en rekke små historier bundet sammen til en helhet. Det latinske ordet for sirkel er Cirkus, og tidligere ble sirkusforestillinger spilt med publikum rundt hele manesjen. Det er ingenting som er foran eller bak, og dette har vært utfordrende både for artistene og for meg som regissør, sier han.

For mer info: www.cirkusxanti.no