KRISTIANSAND: Hver sak Holthe skrev fra rettssaken etter terrorangrepene ble delt flere tusen ganger på sosiale medier. Han gikk fra å ha et regionalt publikum i Fædrelandsvennen til å nå et nasjonalt og internasjonalt publikum. Allerede tidlig i rettssaken fikk Holthe forespørsler om å gi ut tekstene i bokform, og ble kontaktet av flere forlag. Men i starten var det vanskelig for Fædrelandsvennens journalist og spaltist å ta stilling til et slikt prosjekt.

— Et bokprosjekt innebar at jeg måtte gjennom alt igjen og dette er utrolig tøft materiale som har forandret meg mye som person, forteller Holthe. Boka er utgitt på 2H forlag. Det står forfatter Øivind Holthe selv bak, sammen med Øystein Hjorthaug, som Holthe har vært kollega med i kommunikasjonsbyrået Dale og Bang.

Motspråk i spaltene

Rundt 200 journalister fulgte 22. juli-rettssaken, og det er skrevet et massivt antall spaltemeter om det som skjedde dag for dag. Grusomme detaljer, sorg og en tiltalt som prøvde å bruke rettssalen som arena for sin egen propaganda. Holthe sier han ønsket å løfte blikket fra dagsorden og ville fjerne fokuset fra gjerningsmannen.

Forfatteren Håvard Rem, som skriver forordet i boka, mener Holthe lyktes nettopp med det:

— Som poet er jeg opptatt av at offentligheten må ha rom for andre språk enn bare det journalistiske. Og det synes jeg Holthe får til med spaltene sine fra Oslo tingrett, sier Rem.

Han mener at spaltene etablerer et slags motspråk i journalistikken.

— De demonstrerer hva som skjer når en journalist og et menneske er til stede med hele seg. Jeg mener dette er en viktig bok, som også bør brukes i journalistutdanninger, sier han.

Det sterkeste møtet

Holthe traff sine intervjuobjekter når de selv hadde tid, utenom pressekonferanser og utenfor rettssalen. Et fem minutters møte med Trond Blattmann i kjelleren i Oslo tingrett, ble en av de sterkeste opplevelsene journalisten hadde i løpet av de ti dagene i Oslo.

— Jeg har aldri vært i en intervjusituasjon hvor jeg har følt det så sterkt. Vi gråt begge to, teksten eksploderte på nettet etterpå.

Håpet i grusomheten

Holthe sier lyset, håpet og godheten i alt det grusomme var et viktig holdepunkt når han skrev, og noe han bestemte seg tidlig for å prøve å formidle.

— Jeg er stolt over denne boka. Jeg ble kanskje en annerledes stemme under rettssaken, det hadde antagelig folk behov for, sier Holthe.

Fædrelandsvennens sjefredaktør, Eivind Ljøstad, er glad for at boka nå er ute.

— Øivinds tekster fra rettssaken fikk enormt stor oppmerksomhet da de ble publisert i Fædrelandsvennen, og flere har ment at de burde komme i bokform. Vi har bidratt med å frigi tekst og bilder og er glade for at boka nå er en realitet, sier Ljøstad.