Kulturkomiteen vises rundt på dokka i Bredalsholmen dokk og fartøyvernsenter. Foto: Kjartan Bjelland
Hege Haukland Liadal t.v. (Ap) og Sonja Mandt (Ap) tar en selfie foran D/S Hestmanden. Foto: Kjartan Bjelland

— Å måtte velge mellom Hestmanden og skoleskipet Sørlandet er som om man skulle velge mellom mat og drikke. Det er smålig hvis man ikke kan si at begge er prosjekter av nasjonal verdi som må satses på, sa ordfører Arvid Grundekjøn (H) til Stortingets kulturkomité.

Tirsdag var komiteen på besøk i Kristiansand med omegn, og etter omvisning og lunsj på Kilden hadde det lokale vertskapet lagt inn en lang stopp på Bredalsholmen dokk og fartøyvernsenter.

Dette er stedet som den siste måneden har blitt lansert som nytt mulig hovedsete for Vest-Agder-museet. Her fikk politikerne lagt fram fyldige utredninger om både D/S Hestmanden og skoleskipet Sørlandet. Begge presentasjonene munnet ut i ønske om statlige millioner til de flytende kulturminnene.

Forgjeldet skoleskip

— Skoleskipet Sørlandet er det skoleskipet i Norge som har høyest antikvarisk verdi. Det har samtidig den høyeste gjeldsgraden og den laveste inntjeningsmuligheten. Gjelda er på 50 millioner kroner, opplyste styreleder Leif Oscar Hopland i Stiftelsen Skoleskipet Sørlandet.

— 110 millioner kroner er brukt på restaurering av D/S Hestmanden, og vi mangler 30 millioner på at den skal kunne seile for egen maskin, sa styreleder Kjell Abildsnes i Stiftelsen Hestmanden. Han argumenterte med at det fra regjeringshold er besluttet å gjøre Hestmanden til norsk krigsseilermuseum. Skipet har seilt gjennom to verdenskriger etter at det ble bygget i 1911. ## «Pinglete«

— Forsvarsministeren bad krigsseilerne om unnskyldning under seremonien på Kilden i 2012. Det blir pinglete å bare be om unnskyldning uten å følge opp med handling. Man burde få dette ferdig, sa Abildsnes.

Vest-Agder-museets direktør John Olsen, forklarte at Hestmanden nå står foran en konsolidering med museet han leder, men at pengebehovet fra staten er betydelig.

— Vi har søkt staten om sju millioner kroner i år, og intensjonen er å ha skipet åpent for publikum sommeren 2015, mens vi sikter på full drift i 2016, sa Olsen. Og dette gjaldt altså kun museumsfunksjonen, og ikke hvor mye som gjenstår for å få skipet i stand til å seile for egen motor.

Bedt om å prioritere

Fylkets og kommunens representanter ble utfordret av kulturkomiteens Arild Stokkan Grande (Ap):

— Det er gode grunner til å løfte begge disse prosjektene, men de er store og kostnadskrevende. Det er ambisiøst å tro at en skal løfte begge prosjekter, så mitt spørsmål er: hvordan jobber dere for å velge? Hvis vi skal ta dette videre må vi ha en tydelig bestilling fra regionen, sa Grande.

Det var her ordfører Grundekjøn argumenterte med at begge prosjektene bør være et nasjonalt ansvar. Dette erkjente også hans partifelle Svein Harberg (H) som er leder av kulturkomiteen.

— Det blir vår oppgave å prioritere dette, men først må vi finne ut hvem som har ansvaret for hva, sa Harberg. Om han ville bruke pengene på Skoleskipet Sørlandet, Hestmanden, eller begge deler var det ikke lett å få svar på der og da.

Stille rundt museumsflyttingen

Fylkesordfører Terje Damman (H) sier Vest-Agder-museets hovedbygg kommer til Odderøya og Bredalsholmen.

— Jeg ser nok for meg at det ikke blir aktuelt å flytte utendørsmuseet fra Vige til Odderøya, sa fylkesordfører i Vest-Agder Terje Damman (H) til Fædrelandsvennen mens kulturkomiteen ble vist rundt i dokken på Bredalsholmen.

For mens stortingspolitikerne ble bedt om å gi penger til maritime formål, var det tirsdag helt tyst rundt den vedtatte og antatt kostnadskrevende flyttingen av Vest-Agder-museets utendørsutstilling til Odderøya. Denne er da også foreslått avlyst av administrasjonen både i fylke og kommune.

— Og selv om jeg foregriper litt, tror jeg nok at dette er i tråd med stemningen politisk også, sa Damman. Det er i april både fylkestinget i Vest-Agder og bystyret i Kristiansand skal forholde seg til det nye forslaget.

Når det gjelder plasseringen av Vest-Agder-museets formidlingsbygg, tror fylkesordføreren at dette spørsmålet ennå er åpent:

— At det blir Vige tror jeg ikke. Vi ser nok for oss at det står mellom Odderøya og Bredalsholmen, men dette skal utredes først, sier han.