Nora Moseid (nederst til venstre) og resten av årets skuespiller-gjeng i "Skyggene Ser Oss". Nora Moseid (nederst til venstre) og resten av årets skuespiller-gjeng i "Skyggene Ser Oss". Foto: Kristian Hole

«Skyggene Ser Oss» returnerer til Kilden

Lørdag returnerer Kristiansand Barne— og Ungdomsteater til Kilden med stykket "Skyggene Ser Oss", som tematiserer psykisk helse hos unge.

— Etter en vellykket og utsolgt runde i april på Kilden i fjor, returnerer vi med den samme skuespillergjengen i år. Vi satser på at det blir stappfullt i Multisalen i år også. Et av høydepunktene i fjor var at vi fikk skryt av Klassekampen for vår tolkning av «Skyggene Ser Oss» på Det Norske Teatret i Oslo i april, forteller kreativ produsent, Fredrik Landmark.

Kreativ produsent Fredrik Landmark, og regissør Ina Maria Brekke tester lyd og lys på øvelsene tidligere denne uka. Foto: Kristian Hole

Det er totalt 11 barn og ungdommer fra Kristiansand Barne— og Ungdomsteater i alderen 13 til 20 år som er på årets rolleliste. Det er andre gang at stykket settes opp på Kilden.

Psykisk helse

I hovedrollene finner vi Nora Moseid (16) som spiller Rakel, og Maren Myhre (18) som Elisabeth. Foto: Kristian Hole

Ungdommers mentale helse er et aktuelt tema på Sørlandet. Den kristiansandsbaserte chatte-tjenesten «Snakk Om Mobbing» har hatt 1500 samtaler siden Blå Kors opprettet tjenesten for tre måneder siden. SIA Helse lanserte også et lignende konsept for studenter i dag. «Skyggene Ser Oss» har også psykisk helse i fokus.— Det er viktig å ta vare på de rundt deg, men det kan også være vanskelig å forstå hva folk går gjennom. I rollen som Rakel måtte jeg forberede meg en del for å forstå henne, og hva hun går gjennom psykisk, forteller skuespiller Nora Moseid (16), som spilte samme rolle i fjor.

Rakel forsvinner på en språkreise i Italia, og venner og familie setter spørsmålstegn ved hennes mentale helse og hva som egentlig hendte.

— Min karakter, Elisabeth, skjønner aldri helt hvordan Rakel har det, selv om hun på overflaten prøver å hjelpe og forstå henne, forteller Maren Myhre (18).

— Kan et teaterstykke hjelpe ungdommer som sliter?

— Det tror jeg. Stykket setter lys på noe tabubelagt, og gir problematikken rundt unges psykiske helse et ansikt, noe som er positivt, hevder Landmark.

Representerte Agder

Ina Maria Brekke (t.h) og Fredrik Landmark på øvelsene tidligere denne uka. Begge to skryter av samarbeidet med Kilden. Foto: Kristian Hole

Teaterforestillingen ble i april plukket ut av DUS-festivalens (Den Unge Scene) panel til å representere Agder på den nasjonale festivalen på Det Norske Teatret i Oslo.— Det var en veldig fin opplevelse å få sette opp stykket på en så stor scene. Tilbakemeldingene fra publikum og fra festivalen selv var meget god, sier Landmark.

— For meg var det en stor opplevelse å kunne opptre på en så stor scene. Generalprøvene gikk egentlig ikke så bra, men alt stemte perfekt når vi måtte prestere på hovedforestillingen. mimrer Moseid om fjorårets opplevelse.

Trygg på seg selv

Styremedlem i Kristiansand Barne- og Ungdomsteater, Nina Brekke, kreativ produsent Fredrik Landmark, og regissør Ina Maria Brekke. Foto: Kristian Hole

Styreleder i Kristiansand Barne— og Ungdomsteater, Nina Brekke, har sett skuespillerne vokse i rollene sine, og som personer.- Jo mer erfaring de får på scenen, jo tryggere blir de som skuespillere og som personer. Det er virkelig talentfulle ungdommer. Jeg brenner for å se fremgangen til unge talenter som tør å eksponere og presentere seg selv foran et publikum, sier Brekke stolt.

— Hva blir du mest imponert av?

— Det faktum at de virkelig har utviklet seg og gått dypt inn i rollene, avslutter Brekke.

«Skyggene Ser Oss» spilles lørdag klokka 17.30 i Multisalen på Kilden.

Vis fakta ↓
Fakta