— Biblioteket i Kristiansand har flest lånere av bibliotekene i alle de store byene, sier prosjektleder Bård Kleppe ved Telemarksforsking.

Forrige uke presenterte Telemarksforsking sin årlige Kulturindeks. Her stiger Kristiansand fra fjorårets trettendeplass til en syvendeplass av 428 kommuner. Blant de store byene er det bare Trondheim som kommer bedre ut med sin sjetteplass, mens tabellen toppes av Røros.

Mye av årsaken til at Kristiansand lå høyt i utgangspunktet kan knyttes til Kilden, men det er altså i kategorien bibliotek den største positive endringen har skjedd fra i fjor til i år. Her stiger Kristiansand fra 64. plass i fjor til 41. plass i år.

Slår de andre byene

— Dette skyldes nok at vi har innført et nytt parameter når vi måler bibliotekbruken. I tillegg til utlånte enheter og antall besøkende har vi begynt å telle «voksne, aktive lånere», sier Bård Kleppe.

Tallene viser at kristiansanderne bruker biblioteket mer enn i de fleste kommuner, samtidig som det slår bibliotekene i alle de andre store byene. Legger vi sammen tallene for barn og voksne lånte 20.799 mennesker én eller flere enheter på biblioteket i 2013. Hadde det ikke vært for at 2.918 av disse er bosatt i andre kommuner, kunne man sagt at hver fjerde kristiansander bruker biblioteket. Nå blir det i stedet litt flere enn hver femte.

Les også:

Fatning

I tillegg trekker det opp at biblioteket låner ut 5,8 eksemplarer av «alle medier» for hver innbygger, og at det hadde 6,2 besøk per innbygger.

Biblioteksjef Anne Kristin Undlien tar resultatene med fatning:

— Det at vi går opp kommer jo av at de har begynt å telle på en annen måte. Men det er riktig at dette er gode tall for et bibliotek i en stor by. De bibliotekene som gjør det best i slike sammenligninger ligger gjerne i små kommuner hvor det ikke er så mange andre kulturtilbud, sier hun.

— Men hvorfor er det såpass bra i Kristiansand?

— Det er vanskelig å svare på, men vi gjør som best vi kan. Plasseringen hjelper jo selvsagt på besøket. Og mens utlånet av film og musikk går ned slik som i resten av landet, har vi stigning i utlån av bøker både til voksne og barn. At folk leser mer vet vi henger sammen med stigende utdanningsnivå, men det kan jo ikke vi som bibliotek ta æren for, sier biblioteksjefen.

Les også:

Kilden

Men selv om biblioteket har steget akkurat i år, må de dele æren for den gode indeksplasseringen med andre.

— Dere gjør det bra både på antall kunstnere og antall konserter. Og det er nok slik at Kilden trekker opp for Kristiansand. Det ser vi også for andre kommuner som har bygget kulturhus, sier forsker Bård Kleppe.

Antall sysselsatte kulturarbeidere og antall forestillinger innen scenekunst er nemlig to av parametrene som løfter Kristiansand mest. Hvis vi ser tilbake på kulturindeksene for 2012 og 2013 ser vi også at det skjer et hopp i disse kategoriene etter at Kilden åpnet på nyåret i 2012.