KRISTIANSAND: Hvem vet hva som foregår bak naboens lukkede dør? Dette er inspirasjonen bak Anette Moes nye roman «Tause ofre», hvor hun har tatt steget vekk fra sin fascinasjon for seriemordere, og utforsket hverdagspsykopatenes verden.

— I denne romanen prøver jeg å skildre psykopater i hverdagen, og hvordan en hard oppvekst kan påvirke menneskers voksne liv. Psykopater finnes overalt i samfunnet. Fellestrekket er som regel at de er manipulerende og blottet for empati, sier Moe.

Posebyen

Omslaget til Anette Moes nye roman "Tause ofre". Foto: Liv Forlag

«Tause ofre» handler om sørlandsjenta Fredrikke, en nysgjerrig journalist på jakt etter forandringer i livet sitt. Med et ønske om frihet flytter hun fra barndomshjemmet sitt i Søgne til en mindre trygg tilværelse i Posebyen i Kristiansand.— Flere mørke hemmeligheter skjuler seg i bygårdens vegger, og Fredrikkes nye naboer oppfører seg svært avvisende og mistenksomt. Utover i boken kan leseren merke at samtlige av naboene har psykopatiske trekk, sier Moe.

- Er romanen inspirert av folk du har møtt i Kristiansand?

— Nei, de er rene fiksjonskarakter. Men alle har nok på et eller annen tidspunkt i livet møtt folk med psykopatiske trekk, svarer Moe.

Hverdagspsykopaten

Ifølge Svenn Torgersen, professor i psykologi på UiO, finnes rundt 100.000 personer i Norge med psykopatiske trekk. Han anslår at rundt 10.000 av disse kan defineres som psykopater.

Inger Wesche drev Det Gule Huset i Oslo på 90-tallet, som var et hjelpetilbud for psykopat-ofre. Foto: Pressebilde / Aschehoug

Forfatter og jurist Inger Wesche er blant dem som har mest erfaringer med psykopater i Norge. Hun vokste opp med en psykopatisk mor, og drev Det Gule Huset i Oslo på 90-tallet, som var et hjelpetilbud for psykopat-ofre. Der fikk hun høre tusenvis av historier fra hele Norge.— Det var tilfeller hvor folk hadde blitt fysisk og psykisk mishandlet av naboen. En psykopat er en manipulerende person uten empati, som vet hvordan man trykker på sårbare punkter hos andre. Man er i en krigssituasjon, og psykopaten vil ikke gi seg før han eller hun vinner. Den stille og hyggelige naboen kan være en iskald og uberegnelig psykopat. Krigen kan eskalere hvis du trigger personen eller svarer vedkommende feil, sier Wesche til Fædrelandsvennen.

Moe har lenge vært fascinert av tematikken, og har lest flere fagbøker om både psykopater og seriemordere.

— Jeg har en dyp interesse for å skjønne hvorfor mennesker begår onde handlinger, og hvordan arv og miljø påvirker en person. Hvor gikk det galt i livet deres? Er det genetisk? Men det er viktig å nevne at de fleste psykopater ikke blir drapsmenn, men ofte ender opp i lederstillinger, noe som er interessant i seg selv. De er overalt.

Solgt til USA

Moe har skrevet sin nye romane "Tause ofre" fra sofakroken i sitt hjem på Øvrebø. Foto: Lars Hoen

«Tause ofre» er skrevet i sofakroken i Øvrebø, hvor Moe tidligere har skrevet romanene «Skjebnens Harde Hånd» og «Dødssynd». Sistnevnte er nå solgt til et amerikansk forlag.— For en måned siden skrev jeg kontrakt med forlaget American Star Books, og hvis alt går etter planen skal den gis ut i engelsk utgave i løpet av året. Det er stor stas, sier hun.

Til daglig jobber Anette Moe som sosionom på Mosby, et yrke hun ikke vil legge på hylla til fordel for en fulltidskarriere som forfatter.

— Jeg må tenke realistisk. Veldig få forfattere kan leve av å skrive, og jeg trives slik som situasjonen er nå.