— Jeg hadde vel egentlig lagt musikken på hylla, men det var fett at Dan ringte og dro meg opp av kista igjen, flirer Terje Moen.

Novac 2004. Foran opptredenen på Quartfestivalen hadde bandet skaffet seg en "bjørn" og Kristin Øygarden som scenerekvisitter. Foto: Torgeir Eikeland

De siste årene har han blitt mest kjent som billedkunstner under navnet The Moen, men han har også en fortid som låtskriver og gitarist. Selv om han i mellomtiden har gitt ut musikk som soloartist, var Novac det siste bandprosjektet Moen var med på. Den pønka rockabillytrioen gikk i oppløsning med knak og brak våren 2005, og ifølge gamle klipp fra Fædrelandsvennens filer skal musikalsk uenighet ha vært en av årsakene.

Nå forteller medlemmene at også rus var en medvirkende årsak til at det sa stopp.

Mye modning

— Jeg tror det var i 2006 jeg slutta å drikke, sier Moen. Nå har både han og bassist Nils Olav Drivdal vært rusfrie omtrent like lenge.

— Det er mye som skjer med en i løpet av ti år. Vi er mer modne nå. Men forrige gang rakk vi jo både å reise på europaturne, å spille på Quart og å bli anbefalt av NRK P3, sier trommeslager Dan Korneli. Etter å ha jobbet stort sett med film i årene som har gått etter bruddet, syntes han det var på tide å finne fram trommestikkene igjen.

— Du gikk kanskje og var lei deg fordi det var slutt, spør bassist Nils Olav Drivdal. Han er den eneste i trioen som er helt og totalt musikkavhengig.

Gjenforening

— Det var musikk som ble mitt lodd i livet. Når du ikke kan noe annet har du ikke noe valg, sier Drivdal.

De siste årene har han vært mest kjent som sjefsfyrbøter i bandet Evan Seleven. Drivdal var likevel ikke tung å be da hans gamle venn Korneli tok initiativ til Novac-gjenforening.

— Det føles veldig riktig å spille musikk igjen. Det betyr mye, sier Korneli.

— Dan har blitt bedre til å spille siden sist. Han har nok ikke så mye kaos i tankene sine, sier Drivdal.

Det er da også et litt gladere og lysere Novac som skal møte igjen gamle og nye publikummere på Vaktbua lørdag.

Pilotprosjekt

— Musikken er litt mindre pønka nå, sier Terje Moen. Trioen har spilt inn tre nye sanger på studioet The Lodge på Odderøya, og har også et par coverlåter på repertoaret i tillegg til de gamle sangene.

— Skal dere erobre verden denne gangen også?

— Vest-Agder, sier Drivdal.

— Vi prøver å gjenoppstå, og denne konserten er et pilotprosjekt, forklarer Dan Korneli.

— Er det mange som husker bandet?

— Det tror jeg faktisk, sier Drivdal. Han kjenner flere som både husker og likte bandet.

— Vi får se om det føles komfortabelt å stå der, sier Terje Moen.