Det gamle dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn kunne dette året høste to av den litterære verdens gjeveste priser. Nobelprisen gikk som kjent til Østerrike, mens ungareren Péter Esterházy fikk den tyske bokbransjens fredspris. Den prisen fikk han for sitt 675 siders historiske epos om sin egen familie som har sine aner tilbake til 1200-tallet og som har vært en viktig aktør i europeisk historie helt opp til vår tid.

Péter Esterházy er født i 1950 og har skrevet et betydelig antall bøker siden debuten i 1976. «Himmelsk harmoni» er hans tredje bok på norsk. Det er en bok som likner på alt og ingenting. Den har verken begynnelse eller slutt i vanlig forstand. Ikke noen midte har den heller og er vanskelig å klassifisere. For egentlig er den alt, både tragedie og komedie, roman, biografi og kollektivroman. En postmoderne saga om en familie som gjennom århundrene har besittet eiendommer og slott og rikdommer av ufattelig størrelse. Som har hatt stor politisk innflytelse. Som var kunstmesener til stor nytte og glede for f.eks. Haydn og Beethoven. Som en mektig elv, ja, som selve Donau, flommer boken over av situasjoner og anekdoter, episoder og øyeblikksbilder. Det er en mektig bok som det tar sin tid å bli kjent med. Den må inntas forsiktig, i hvert fall i begynnelsen, til man blir bedre kjent med forfatteren og hans fortellerstruktur. For ubekymret springer han mellom århundrene, og er man ute etter kronologi, er så visst ikke dette boken.

To deler består den av. Første del kaller han «nummererte setninger fra familien Esterházys liv». 371 avsnitt som alle handler om «min far». Men «min far» er ikke bare forfatterens kjødelig far. Det er alle fedre som har eksistert og som kommer til å eksistere. Det er også Gud, Ungarn, historien osv. Egentlig en glimrende idé, bare at man etter hvert føler seg litt matt av disse farsfigurene som alle på en eller annen måte kan relateres til familiens historie og derfor også til Europas historie. Bokens andre del omhandler den kommunistiske epoke som for forfatterens del delvis er selvopplevd. Her er konsentrasjonen større. Her strammer forfatteren til og her viser Esterházy hvorfor han med denne boken fikk sitt virkelige internasjonale gjennombrudd.

Etter at boken var utgitt i 2000, fikk forfatteren vite at faren hadde latt seg tvinge til å gå i tjeneste hos kommunistenes hemmelige politi i Ungarn. Sporenstreks satte han i gang med å skrive en korrigert utgave av «Himmelsk harmoni». Slik sett er boken Péter Esterházys oppgjør med historien, både familiehistorien og europeisk samtidshistorie.

Torbjørn Trysnes

BOK

Himmelsk harmoni

Forfatter: Péter Esterházy

Roman

Oversatt fra ungarsk av Kari Kemény

Forlag: Gyldendal