BOK: Hevneren

Forfatter: Frederick Forsyth

Thriller

Forlag: Gyldendal

For åtte år siden proklamerte Frederick Forsyth at han hadde trukket seg helt tilbake fra all skrivende virksomhet.

Men se: Han greide ikke å holde seg unna pc-tastene. Kreativiteten var som en sult etter... nåja.

Det var det samme som skjedde med skotske Alistair Maclean. Han erklærte seg ferdig med å skrive spenningsromaner, han ville bli pubeier. Han kjøpte ikke mindre enn tre puber og bestyrte en av dem, visstnok en meget populær én. Etter en tid begynte imidlertid kreativiteten å tikke. Resultatet vet vi.

Nå er Forsyth tilbake med en thriller, kalt Hevneren. Før den har han, i sin tilbakekomst, blant annet skrevet flere lange noveller.

Og la det være forkynt: Hevneren er svært omhyggelig og utspekulert utklekket. Og skrevet med den helt spesielle, «forsythske» blandingen av veldokumentert sakprosa og en kjølig, avklaret og presis stil og form. En stil og form med en innebygd, aldri sviktende, dynamikk.

Bakgrunn: En naiv amerikaner blir myrdet i Bosnia. Det er den paramilitære gruppen til serberen Zoran Zilie som står bak drapet.

Den unge amerikanerens bestefar, en milliardær, vil ha gammeltestamentlig hevn.

Seks år etter likvidasjonen av barnebarnet, sitter han inne med nok opplysninger til å kontakte den anonyme Calvin Dexter, advokat i en likeså anonym, amerikansk småby.

Dexter er en tidligere «tunnelrotte». Hvilket vil si: Under Vietnam-krigen trengte han ned i og prøvde å ødelegge tunnelnettverket til Vietcong.

Han lyktes ikke i å ødelegge dét. Men de ulike erfaringene hans har gjort ham til en meget effektiv kriger.

Han er til salgs når folk trenger en «rydder». Arbeidet han utfører da er langt utover den til enhver tid herskende Lov & Rett. Nesten som gamle dagers «bountyhuntere».

Zoran Zilic, vet han, bor nå i Sør-Amerika.

Fasit: Hevneren er en thriller av stor effektivitet og gjennomslagskraft, en thriller hvor form, stil, tone og plot går opp i en kløktig og flott tilrettelagt enhet. En indrefilet av en thriller, slik vi husker Forsyth fra Sjakalen og Varulv.

Skreddersydd som julepresang til pappa eller samboeren!

Knut Holt